InfoTechSigurantaȘtiri

Ce este ISO 39001 (RTS) şi cu ce poate ajuta o companie de transport?

ISO 39001 Road Traffic Safety (RTS) este un standard de management internaţional adoptat la sfârşitul anului 2012.

Acesta ajută organizaţiile care interactioneză cu sistemul de trafic rutier să conştientizeze riscurile rezultate din această interacţiune şi să pună la punct planuri de acţiune şi metode de control astfel încât să nu genereze decese sau răniri grave în traficul rutier. Standardul ISO 39001 a apărut în contextul decadei ONU pentru siguranţa rutieră care îşi propune stabilizarea şi scăderea deceselor şi rănirilor grave rezultate din accidente rutiere până în 2020.

Implementarea ISO 39001 în companie este benefică pe mai multe planuri. În primul rând, are loc o evaluare a riscurilor ce se pot genera ca urmare a desfăşurării întregii activităţi de transport. În al doilea rând, ca urmare a analizei riscurilor, se implementează măsuri şi planuri de acţiune care să scadă gradul global de risc.

Ce este ISO 39001 (RTS) şi cu ce poate ajuta o companie de transport?

Totodată, analiza şi punerea la punct a planurilor de acţiune presupune crearea sau ajustarea unui set de reguli interne care vin în ajutorul tuturor departamentelor de la şoferi la dispeceri, tehnic şi management. Astfel, toată lumea se va raporta la un manual comun unde se regăsesc toate regulile agreate şi de la care nu trebuie să existe abateri. Existenţa unei referinţe poate duce inclusiv la raportarea neconformităţilor între departamente.

Prin analiza riscurilor se pot lua decizii care privesc atât activitatea şoferilor cât şi a dispecerilor sau a personalului tehnic. Ca şi exemplu, una din proceduri ar trebui să se refere la situaţiile în care se opreşte be banda de urgenţă a autostrăzilor. Atât şoferul, cât şi dispecerul trebuie să fie foarte conştienţi de pericolele care apar în aceste cazuri, şi să se evite pe cât posibil aceste opriri. Dacă totuşi, acest lucru nu este posibil, dispecerul trebuie să fie în măsură să se coordoneze cu şoferul astfel încât gradul de risc să fie cât mai mic.

VEZI ȘI: Decizii de fracțiune de secundă…

Cartrans Preda este prima companie românească certificată ISO 39001. În cazul Catrans Preda, certificarea ISO 39001 a fost făcută de Rina Simtex. A fost aleasă colaborarea cu Rina prin prisma experienţei pe care o are la nivel de grup, existând deja mai multe certificări ISO 39001 acordate în Europa.

Fiind un pionier în România, Cartrans Preda a ales un partener cu experienţă care a înţeles faptul că motivele certificării nu ţin de un aspect de formă ci au o bază solidă şi nu se doreşte rabat de la calitatea procesului.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button