InfoTechTehnologie

Ce este și cum funcționează un pluton de camioane?

Un pluton de camioane se referă la un grup de camioane sincronizate ce călătoresc sigur și în mod automat într-un convoi, pe o distanță mică de drum.

Aceste vehicule se urmăresc unele pe altele la mică distanță, utilizând tehnologia de conectivitate și sisteme de suport pentru conducerea automată. Camionul aflat în fruntea plutonului acționează ca lider, în timp ce vehiculele din spatele reacționează și se adaptează la schimbări în funcție de mișcarea acestuia. De exemplu, în cazul în care camionul lider frânează, toate celelalte camioane din pluton, vor frâna și ele.

Camioanele mențin în mod automat o distanță mică între ele atunci când acestea sunt conectate ca de exemplu, pe autostrada. Mai mult decât atât, șoferii au controlul sistemului în orice moment, astfel încât, aceștia pot decide să părăsească pluton și să conducă în mod independent oricând. Șoferii n-au de ce să se îngrijoreze, deoarece aceștia joacă un rol esențial, locul lor de muncă fiind menținut și chiar diversificat. Producătorii de camioane și operatorii de logistică sunt dornici de a aduce plutonul de camioane pe drumurile din Europa, iar primele teste reale sunt în curs de desfășurare.

Ce este și cum funcționează un pluton de camioane?

VEZI ȘI: Scania și Ericsson vor colabora pentru a conecta camioanele și infrastructura

Camioanele în pluton dețin un bun potențial de a face transportul rutier mai sigur, mai curat și mult mai eficient pe viitor. Rezultatele obținute în testele efectuate cu camioane în pluton arată că acestea consumă mai puțin, deoarece merg foarte apropiate unun în spatele celuilalt și fârnează sau accelerează mai puțin.

De asemenea, camioanele automate în pluton au un potențial ridicat de reducere a amprentei de emisii poluante cu până la 10%.

Această abordare analizează toate elementele care afectează emisiile în timpul utilizării unui camion. Cu investiții viitoare în tehnologia sistemelor de transport inteligente, transportul rutier de mărfuri poate deveni mai sigur, mai curat și mai eficient.

Într-adevăr, datorită evoluțiilor sale, cum ar fi camioanele în pluton, în următoarele două decenii se vor vedea mai multe progrese în mobilitate și transport decât în secolul precedent.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button