LegislatieTop News

Ce este sistemul e-Sigiliu și cum va funcționa?

Autoritățile române au propus un nou sistem de urmărire a transporturilor rutiere, e-Sigiliu, care va aduce noi obligații pentru șoferi și amenzi foarte mari.

Sistemul ar urma să utilizeze dispozitive electronice pentru a urmări mărfurile, în timp real, de la punctul de încărcare până la destinație, iar șoferii vor avea obligația de a asigura integritatea sigiliului electronic.

Ce este sistemul e-Sigiliu și cum va funcționa?

Scopul e-Sigiliu este de a preveni vânzarea de mărfuri pe traseu și de a identifica posibilele puncte de deturnare a transporturilor rutiere de bunuri. Acest sistem va funcționa în paralel cu sistemul e-Transport și se va concentra pe monitorizarea bunurilor care se deplasează pe căile rutiere, inclusiv cele în tranzit.

Cum funcționează sistemul e-Sigiliu?

Noul sistem se bazează pe dispozitive electronice atașate mărfurilor și pe o aplicație digitală ce permite o urmărire eficientă a transporturilor rutiere.

VEZI ȘI: Germania a actualizat normele privind cabinele cu paturi și cușetele pe acoperiș

Mărfurile vor fi monitorizate în timp real, de la locul de încărcare până la destinație. Șoferii care transporta mărfuri vor fi obligați sa aplice sigilii inteligente pe autovehicule și vor avea obligația de a păstra integritatea sigiliului electronic, pentru a garanta tranzitului legal al mărfurilor.

Amenzi mari pentru nerespectarea regulilor

Proiectul de lege prevede amenzi mari, cuprinse între 20.000 și 50.000 de lei, pentru șoferii care nu respectă această obligație. Acest lucru subliniază importanța respectării noilor reguli și responsabilitatea șoferilor în ceea ce privește siguranța și integritatea transporturilor.

Diferența între e-Sigiliu și e-Transport

Sistemul e-Sigiliu va funcționa în paralel cu sistemul e-Transport, dar are un scop diferit. e-Sigiliu se concentrează pe monitorizarea transporturilor rutiere și prevenirea deturnărilor, în timp ce e-Transport este mai orientat către administrarea și documentarea transporturilor.

Responsabilitatea exclusivă a șoferilor

În contrast cu sistemul e-Transport, unde responsabilitatea este împărțită între furnizori și clienți, sistemul e-Sigiliu plasează responsabilitatea exclusiv asupra șoferilor care efectuează transportul. Aceștia trebuie să se asigure că sigiliul electronic rămâne intact pe întregul traseu.

Din aceeași categorie...

Back to top button