CE face precizări privind înregistrarea manuală a trecerii granițelor

Comisia Europeană a pregătit un set de precizări legate de înregistrarea manuală a trecerii granițelor în tahografele digitale.
Începând de la 2 februarie 2022, șoferii profesioniști implicați în operațiuni de transport internațional trebuie să înregistreze manual trecerea granițelor. Măsura este necesară pentru verificarea noilor prevederi din Pachetul de Mobilitate, referitoare la cabotaj și detașarea șoferilor.
Conform Regulamentului (EU) No 165/2014, înregistrearea manuală a simbolului țării noi trebuie făcută ”la începutul primei opriri a șoferului în respectivul Stat Membru”, care trebuie efectuată ”la cel mai apropiat loc de oprire posibil după graniță”.
La mai mult de o lună după ce noua regulă a intrat în vigoare, Comisia Europeană a făcut primele precizări, în care menționează că înregistrarea manuală a trecerii granițelor nu trebuie în niciun caz să pericliteze siguranța rutieră. Astfel, sintagma ”cel mai apropiat loc de oprire posibil” trebuie să ia în calcul regulile de siguranță rutieră și evitarea situațiilor periculoase.
VEZI ȘI: Precizări de la Comisia Europeană privind noile reguli de cabotaj
Primul exemplu ne spune că acostamentul drumului sau banda de urgență nu trebuie considerate de șoferi ca ”posibil loc de oprire” în scopul de a respecta noua regulă, deoarece în acest fel se vor încălca regulile privind siguranța rutieră.
Al doilea exemplu este cel al unui șofer care, după ce a trecut frontiera, vede că banda de decelerare spre prima parcare este blocată și/sau parcarea este deja plină. În această situație, șoferul are două opțiuni: fie să rămână în ambuteiajul de pe banda de decelerare, fie să-și continue drumul. Deoarece prima opțiune periclitează siguranța rutieră, parcările aglomerate nu trebuie considerate ca ”posibil loc de oprire”. Șoferul ar trebui să aleagă a doua opțiune și să-și continue drumul până la următorul loc în care poate opri în siguranță. Astfel, doi șoferi pot avea locații diferite pentru ”cel mai apropiat loc de oprire posibil”, în funcție de situație.
Ca o concluzie, Comisia Europeană spune că autoritățile care vor verifica pe teren respectarea noii reguli ar trebui să ia în calcul siguranța rutieră și să fie flexibili în ce privește conceptul ”cel mai apropiat loc de oprire posibil”.