Știri

CE recomandă planificarea din timp a echipării cu tahograf inteligent 2

CE recomandă transportatorilor să planifice din timp retroechiparea cu tahograf inteligent 2, odată cu inspecția periodică a tahografului.

Regulamentul (UE) 2020/1054 a introdus o obligație de modernizare a vehiculelor care operează în transportul internațional, care trebuie retroechipate cu cea mai recentă versiune a tahografului, așa cum este proiectat de co-legislatorii UE (tahograf inteligent v2).

Pentru vehiculele echipate în prezent cu un tahograf analogic sau un tahograf digital non-inteligent operate de transportatorii rutieri în alt stat membru decât statul membru de înregistrare, termenul limită pentru retroechipare este 31 decembrie 2024.

Pentru vehiculele echipate în prezent cu un tahograf inteligent de primă generație operate de transportatorii rutieri în alt stat membru decât statul membru de înregistrare, termenul limită pentru retroechipare este 18 august 2025.

Potrivit estimărilor DG MOVE, câteva sute de mii de vehicule trebuie retroechipate în întreaga Uniune Europeană până la sfârșitul anului 2024, și câteva sute de mii în plus până la 18 august 2025. Durata perioadei de retroechipare, luând ca dată de început 21 august 2023, este de 16 luni pentru vehiculele înregistrate înainte de 15 iunie 2019 (prima instalare obligatorie pentru tahograful inteligent v1) și de 24 de luni pentru vehiculele înregistrate între 15 iunie 2019 și 20 august 2023.

VEZI ȘI: Cum să vă pregătiți pentru noua legislație UE privind tahografele

Prin extrapolare, și deoarece un tahograf trebuie să fie supus unei inspecții regulate cel puțin la fiecare doi ani, DG MOVE estimează că, dacă această inspecție planificată este folosită pentru a înlocui tahograful existent cu un tahograf inteligent v2, aproape 80% din vehicule nu ar avea nevoie să planifice o vizită suplimentară la un montator sau la un atelier în scopul exclusiv de a înlocui tahograful lor.

Producătorii de tahografe și reprezentanții operatorilor de transport rutier au comunicat DG MOVE în ultimele săptămâni că oferta de tahografe inteligente v2 – care ar fi putut să fie temporar restricționată între iulie și decembrie 2023 – este acum asigurată și disponibilă pentru clienți. Cu toate acestea, există îngrijorări crescânde că inspecția regulată a tahografului nu este folosită în prezent pentru a înlocui tahograful existent cu un tahograf inteligent v2.

Prin urmare, pentru ca transportatorii rutieri să evite costurile suplimentare inutile pentru modernizare și să înceapă să beneficieze cât mai curând posibil de avantajele tahografului inteligent v2, precum și pentru a asigura o capacitate suficientă a atelierelor și aprovizionarea cu tahografe inteligente v2 pe întreaga perioadă de modernizare, Comisia Europeană consideră că este necesară creșterea gradului de conștientizare a transportatorilor rutieri români cu privire la obligațiile de retroechipare până la 31 decembrie 2024 și 18 august 2025, și încurajează transportatorii rutieri să organizeze inspecția periodică a tahografului astfel încât înlocuirea tahografului în vehiculele relevante să aibă loc în timpul acestei inspecții.

Din aceeași categorie...

Back to top button