GreenZone

Ce s-ar întâmpla dacă toate camioanele din Europa ar fi electrice

În Europa circulă aproximativ 6 milioane de camioane. Dar dacă toate camioanele din Europa ar fi electrice, am avea suficientă energie?

Conform unui sondaj recent, aproximativ 83% din companiile de transport din Europa ar fi interesate să adopte în următorii ani camioanele electrice. Printre piedici se numără și lipsa infrastructurii de încărcare.

Ce s-ar întâmpla dacă toate camioanele din Europa ar fi electrice

Dar ce s-ar întâmpla dacă, brusc, toate camioanele de pe continent ar fi electrice. Specialiștii Scania au aproximat numărul de camioane folosite în transporturile de marfă din Europa și au calculat de câtă energie electrică ar avea acestea nevoie. Iar nevoia de energie a fost comparată cu producția totală de electricitate din Europa.

Conform calculelor Scania, nevoile de transport de marfă din Europa pot fi acoperite cu aproximativ 6,2 milioane de camioane. Acestea ar parcurge în fiecare an un total de 140.000.000.000.000 km (140 de trilioane km).

VEZI ȘI: București – Brașov și retur cu un camion electric, în condiții de iarnă

Având în vedere eficiența actuală a motoarelor electrice, pentru a parcurge această distanță ar fi nevoie de aproximativ 175 TWh. Pe de altă parte, producția totală de electricitate din țările europene este în prezent de 2.800 TWh.

Astfel, dacă toată flota de camioane din Europa s-ar converti la propulsia electrică, vehiculele ar consuma doar aproximativ 6% din electricitatea produsă pe continent. Un procentaj suprinzător de redus, chiar și pentru autorii studiului. Cantitatea de energie disponibilă nu ar fi astfel o problemă, ci doar infrastructura de încărcare.

Din aceeași categorie...

Back to top button