Infrastructura

CE suplimentează fondurilor alocate României pentru construcția de autostrăzi

Comisia Europeană a anunțat printr-un comunicat de presă al executivului comunitar că suplimenteză fondurile alocate României pentru construcția de autostrăzi cu peste 260 de milioane de euro din Fondul de coeziune.

CE a hotărât să acopere costurile de construcție a două tronsoane de autostradă din România, finanțate inițial de statul român prin împrumuturi bancare. Prin decizia semnată de comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, 262 milioane de euro au fost alocați din Fondul de coeziune pentru aceste proiecte. Această decizie ridică nivelul contribuției Comisiei Europene la construirea acestor autostrăzi la 439 milioane de euro.
Din această sumă, 287 milioane de euro sunt destinați autostrăzii Arad-Timișoara și 151,5 milioane de euro sunt pentru varianta de ocolire a municipiului Constanța la nivel de autostradă.

CE suplimentează fondurilor alocate României pentru construcția de autostrăzi

Autostrada Arad — Timișoara și varianta de ocolire a municipiului Constanța la nivel de autostradă au fost date în folosință în 2011, respectiv 2012. Ele au fost construite cu fonduri de la bugetul de stat, cu granturi de la Comisia Europeană și cu împrumuturi de la Banca Europeană de Investiții (BEI) respectiv Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Fondul de coeziune al Uniunii Europene este destinat statelor membre al căror venit național brut pe cap de locuitor este mai mic decât 90% din media UE. Acest fond vizează reducerea disparităților economice și sociale și promovarea dezvoltării durabile. Printre prioritățile Fondului de coeziune se află și dezvoltarea rețelei transeuropene de transport.

Din aceeași categorie...

Back to top button