Sustenabilitate

Cea mai mare fabrică de reciclare a bateriilor din Europa începe operațiunile

Hydrovolt, cea mai mare fabrică de reciclare a bateriilor vehiculelor electrice din Europa, a început operațiunile în Fredrikstad (Norvegia).

Hydrovolt este un joint venture între producătorul de baterii Northvolt și compania producătoare de energie și aluminiu Hydro. Cu o capacitate anuală de aproximativ 12.000 de tone de pachete de baterii, aceasta este cea mai mare fabrică de reciclare a bateriilor din Europa.

Cea mai mare fabrică de reciclare a bateriilor din Europa începe operațiunile

Hydrovolt poate recupera și izola aproximativ 95% din materialele folosite într-o baterie, inclusiv plastice, cupru, aluminiu și masa neagră (un compus ce conține nichel, mangan, cobalt și litiu). Sunt folosite câteva concepte noi de maximizare a recuperării, inclusiv un sistem de colectare a prafului, care capturează și materialele valoroase pierdute de obicei prin procesele de reciclare mecanică.

Compania își propune să își extindă capacitatea totală de reciclare din Europa la 70.000 de tone în 2025 și 300.000 de tone în 2030.

VEZI ȘI: Viitorul camion electric MAN va putea parcurge zilnic până la 800 km

Reciclarea bateriilor va contribui direct la sustenabilitatea vehiculelor electrice. De asemenea, recuperarea de masă neagră, o pulbere ce conține metale precum nichel, mangan, cobalt și litiu, va reduce dependența de sursele miniere și riscurile și vulnerabilitățile asociate.

Procesarea masei negre în materiale prime pentru noi baterii necesită un tratament hidrometalurgic precum cel folosit la fabrica de reciclare Revolt Ett a Northvolt din Skellefteå (Suedia). Până în 2025, Hydrovolt estimează că va produce anual peste 2.000 de tone de masă neagră.

Din aceeași categorie...

Back to top button