BusȘtiri

Cea mai spectaculoasă rută din Alpi poate fi parcursă și cu un autobuz

Când șoferul elvețian de autobuz Walter Burch s-a retras în urmă cu cinci ani, i s-a oferit o slujbă cu totul și cu totul specială: de două ori pe săptămână conduce un Scania Interlink cu destinație specială pasul Stelvio.

Șoseaua urcă până la aproape 3.000 de metri și este una dintre cele mai spectaculoase drumuri pe care le poate parcurge un autobuz plin cu pasageri. „Astăzi mă simt ca un adevărat șofer”, spune elvețianul.

Cea mai spectaculoasă rută din Alpi poate fi parcursă și cu un autobuz

Dimineața devreme, turiștii, cicliștii și câțiva localnici stau în așteptare în fața mănăstirii Sfântului Ioan din Müstair, în cantonul elvețian din Graubünden. Și nu pentru o vizită a sitului, ci pentru o plimbare cu autobuzul.

Linia de autobuz Stelvio conectează Val Müstair în Elveția cu regiunea Valtellina din nordul Italiei. Călătoria de-a lungul pasajului Stelvio spre Tirano este o aventură montană oferită în perioada mai-noiembrie, de către compania de autobuze elvețiană PostBus.

Drumul original a fost construit între 1820 și 1825 de către Imperiul Austriac. A fost făcută pentru a conecta fosta provincie austriacă Lombardia cu restul Austriei, acoperind o urcare de 1.871 de metri.

De atunci, ruta nu sa schimbat prea mult. Cele 85 de viraje strânse reprezintă o provocare pentru șoferi.

VEZI ȘI: Rigterink Logistikgruppe a început testarea Mercedes-Benz eActros în regiunea Rhine-Main

Dar pasul Stelvio nu este doar distractiv. Mulți oameni subestimează dificultatea drumului și supraestimează capacitățile vehiculelor lor, ducând la accidente. Acest lucru este valabil mai ales în partea italiană, unde urcarea este mai abruptă și mai dificilă.

Autobuzul Scania Interlink a fost special conceput pentru PostBus după specificațiile companiei. Iar autobuzul scandinavilor este perfect pentru a parcurge pasul Stelvio.

Autobuzul, care poate fi coborât cu cinci centimetri la intrarea în cele mai înguste tuneluri, are o lungime de 11 metri, o lățime de 2,55 metri și o înălțime de 2,3 metri. În timp ce vehiculele cu o lungime mai mare de 10 metri nu sunt autorizate să opereze pe partea elvețiană a traseului, a fost făcută o excepție pentru autobuz.

„Distanța dintre Müstair, prin Umbrailpass și Stelvio, până la orașul italian Bormio și stația terminală Tirano este de aproximativ 80 de kilometri. Müstair este la 1200 de metri deasupra nivelului mării, Stelvio 2750 de metri, și Tirano la 400 de metri deasupra nivelului mării, o diferență de altitudine de aproximativ 3900 de metri”, a explicat șoferul autobuzului.

La câteva sute de metri după trecerea frontierei spre Italia, Walter Burch oprește autobuzul de la vârful pasului Stelvio la 2757 de metri deasupra nivelului mării. Acesta este locul unde mulți dintre excursioniști părăsesc autobuzul. Acesta este, de asemenea, cel mai înalt pasaj montan pavat din Alpii de Est.

Din aceeași categorie...

Back to top button