Stiai ca

Cel mai lung cap tractor din lume: dormitor de 6,4 metri și aproape 20 de tone

Red Giant, cel mai lung cap tractor din lume, vine de unde altundeva decât din America și are specificații demne de un autocar.

Povestea lui Red Giant a început în 1990, când Bryan Dax, un șofer-patron din Wisconsin, a cumpărat un cap tractor nou, marca Diamond Reo, care nu mai există astăzi. Camionul, apreciat pentru calitatea asamblării, era echipat cu un motor Caterpillar 3406 de 430 CP și o cutie manuală cu 18 viteze. Inițial, capul tractor avea un ampatament de 6,6 metri și o cabină de dormit de 2,3 metri lungime.

Bryan a folosit camionul în modul convențional până în 1997, când s-a împrietenit cu Roy Jones Senior, tatăl boxerului Roy Jonson Junior, fost campion mondial la patru categorii de greutate. Într-o zi, pentru a onora succesul fiului prietenului său, camionagiul a decis să pună un portret cu Jones Jr. pe remorca sa.

Boxerului i-a plăcut atât de mult ideea, încât i-a propus lui Bryan Dax o carieră în marketing, camionul devenind un centru mobil de afișaj. Pentru aceasta a fost nevoie de o modificare extinsă a camionului. Așa s-a născut Red Giant, cel mai lung cap tractor din lume.

VEZI ȘI: De ce sunt atât de diferite camioanele europene de cele americane

Șasiul a fost prelungit până s-a obținut un ampatament de 10,9 metri. Dormitorul a fost și el înlocuit cu unul de 6,4 metri lungime, cu ecrane LCD retractabile pe ambele laterale. Împreună cu semiremorca, capul tractor are o lungime de peste 30 de metri și o greutate de 32 de tone.

Doar capul tractor cântărește 19,5 tone. Din acest motiv, dar și pentru a crește manevrabilitatea, capul tractor a primit o a patra axă, viratoare, montată la milocul șasiului.

Din cauza greutății proprii imense, camionul mai are o sarcină utilă de doar 5 tone, pierzându-și practic capacitatea de a transporta marfă. El produce bani doar ca centru mobil de publicitate, fiind închiriat pentru diverse evenimente și campanii de marketing.

Clipul cu acest camion îl poți vedea, aici.

Din aceeași categorie...

Back to top button