Stiai caTop News

Cel mai lung prototip MAZ: 47 de metri, 3 semiremorci și 3 motoare

MAZ a propus o alternativă bielorusă la trenurile rutiere australiene: un prototip de 47 de metri lungime, cu câte un motor diesel pentru fiecare dintre cele 3 semiremorci standard.

În 2012, MAZ a prezentat o combinație de vehicule neobișnuită, de 47 de metri lungime și o greutate de aproape 100 de tone. Prototipul era compus din nu mai puțin de trei semiremorci standard, iar pentru a putea face față greutății foarte mari, fiecare remorcă avea propriul motor.

Cel mai lung prototip MAZ: 47 de metri, 3 semiremorci și 3 motoare

Prima semiremorcă era tractată de un cap tractor MAZ 5440 de serie, cu doar 420 CP. Celelalte două motoare erau montate pe boghiurile care făceau legătura dintre semiremorci. Astfel, semiremorcile 2 și 3 avea și propriile radiatoare, sisteme de evacuare și cardane.

O astfel de configurație are numeroase avantaje. În primul rând, prezența motoarelor suplimentare permite folosirea unui cap tractor obișnuit, cu o putere considerată mică pentru piața europeană. În plus, tracțiunea este disponibilă pe 3 axe, răspândite pe aproape întreaga lungime a ansamblului.

VEZI ȘI: Prima livrare gigant pentru Kamaz 54901, cel mai avansat camion din Rusia

Dezavantajele sunt și ele importante. Prezența a trei motoare nu poate însemna decât costuri și timpi de întreținere de 3 ori mai mari. Dar și o probabilitate mai mare de a apărea o defecțiune.

De aceea, acest prototip nu are șanse de a face carieră, cel puțin în versiunea din Belarus. Totuși, cum în prezent există o tendință în Europa pentru combinațiile mai lungi și mai grele, nu este exclus să vedem ceva asemănător în viitor. Eventual cu motoare electrice, care sunt mult mai ușor de instalat pe boghiurile dintre semiremorci.

Din aceeași categorie...

Back to top button