
Pe 29 octombrie, Rhaetian Railway (RhB) din Elveția a stabilit un nou record mondial pentru cel mai lung tren de pasageri cu ecartament îngust din lume, cu ajutorul tehnologiei ABB.
ABB are un istoric de furnizare de tehnologii inovatoare și eficiente din punct de vedere energetic în sectorul feroviar, producând și asigurând service pentru toate componentele și subsistemele din toate rețelele pentru infrastructura feroviară și materialul rulant.
Recordul mondial stabilit de Rhaetian Railway pentru cel mai lung tren de pasageri cu ecartament îngust din lume este cu siguranță o dovadă a progresului transportului feroviar electric.
Trenul de pasageri care a intrat în Guinness World Records, cu 100 de vagoane, 4.550 de locuri și o greutate totală de 2.990 de tone, a parcurs o distanță de 24 km prin Alpii elvețieni, traversând 48 de poduri și 22 de tuneluri, cu o schimbare de altitudine de 790 m, în 45 de minute.
Cel mai nou convertor de tracțiune de la ABB a furnizat 1,6 MW de energie pentru fiecare dintre cele 25 de motoare care au propulsat trenul. În timpul încercării de record mondial, la stația finală a fost prezentată o machetă de tren de 80 m lungime.
Convertoarele de tracțiune de la ABB preiau energia de la sursă (linie catenară, generator diesel, stocare de energie) și o utilizează pentru a alimenta în mod eficient motoarele de tracțiune. Energia recuperată în urma frânării poate fi reintrodusă în linia catenară, transferată în sistemele de stocare sau utilizată pentru sistemele de confort (HVAC, iluminat etc.).
Colaborare istorică între RhB și ABB
De peste 100 de ani, RhB se bazează pe tehnologia ABB pentru electrificarea șinelor și a trenurilor. Aproximativ 12 milioane de pasageri și 620.000 de tone de mărfuri sunt transportate în fiecare an pe cei 385 km de șine complet electrice. Pe măsură ce ABB își inovează continuu tehnologia și îmbunătățește performanța soluțiilor, se îmbunătățește și performanța unor clienți precum RhB.
Trenurile Stadler „Capricorn”, echipate cu cele mai recente convertizoare de tracțiune Bordline de la ABB, sunt atât de eficiente din punct de vedere energetic încât RhB economisește aproximativ 900 MWh pe an, suficient pentru a alimenta 200 de gospodării elvețiene.
În plus, RhB include transformatoare uscate și soluții de încărcare a bateriilor de la ABB ca părți integrante ale trenurilor.
VEZI ȘI: Mai multe posibilități de control pentru cârligele hidraulice Palfinger
Rețeaua feroviară elvețiană are o lungime de aproximativ 5.500 km și este electrificată în proporție de 100%. Fiind singura țară europeană în care toate liniile de cale ferată sunt electrificate, Elveția se află în fruntea serviciilor feroviare eficiente din punct de vedere energetic și ecologice de pe continent, iar ABB este lider în furnizarea de tehnologie și soluții.
În 2019, ponderea medie a sistemelor feroviare electrificate în toate țările europene se situa la 56% dintr-o lungime totală de 200.161 de kilometri. Lungimea rețelei feroviare a Deutsche Bahn AG din Germania era de 33.401 kilometri în 2021, iar mai puțin de 60% este electrificată.
Proiect de electrificare a 730 de km de cale ferată în Lituania
Acum, ABB este gata să ajute Lituania, cu mai puțin de 10% din liniile sale de cale ferată electrificate, să devină mai eficientă și mai durabilă din punct de vedere energetic. ABB a anunțat recent un proiect de electrificare a tronsonului feroviar de 730 km dintre capitala Vilnius și portul maritim Klaipėda până în 2023.
Acest lucru va asigura o mai mare interoperabilitate cu rețeaua feroviară mai largă a UE și va crește la 39% numărul de căi ferate electrificate din țară. Această secțiune feroviară specială va fi utilizată de peste trei sferturi din totalul mărfurilor și de două treimi din totalul pasagerilor feroviari din Lituania.
Pentru comanda lituaniană, ABB se bazează pe istoricul său în materie de inovație feroviară durabilă și va instala o soluție de alimentare de 25 kV pentru electrificarea unei linii feroviare 100% neutre din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon pentru Căile Ferate Lituaniene.
Energia electrică pentru calea ferată este generată din surse de energie regenerabilă. Acest proiect de referință reprezintă prima implementare a tehnologiei de comutație pentru tracțiune a ABB în Lituania și este cea mai mare comandă de electrificare feroviară de 25 kV a ABB în Uniunea Europeană până în prezent.