InfoTechȘtiriUtil

Cele mai frecvente greșeli făcute de utilizatorii sistemului HU-GO

Lansat în iulie 2013, sistemului electronic de taxare rutieră bazată pe distanța parcursă (HU-GO) acoperă în prezent peste 6.500 km de autostrăzi, drumuri exprese și drumuri principale din Ungaria.

Noul sistemul este în conformitate cu cerințele tehnice ale Uniunii Europene și este compatibil cu directivele Serviciului European de Taxare Rutieră Electronică (SETRE) (legea nr. LXVII din 2013 privind taxarea rutieră bazată pe distanța parcursă pe autostrăzile, drumurile exprese și drumurile principale din Ungaria). Mărimea taxei rutiere bazată pe drumul parcurs va depinde de tipul drumului utilizat, categoria vehiculului (J2, J3, J4) și gradul de poluare al acestuia.

Guvernul Ungariei a desemnat Compania de Stat pentru Administrarea Autostrăzilor (ÁAK Zrt.) să desfășoare activității de colectare a taxelor și executarea sarcinilor generale legate de operarea taxelor rutiere. Pe lângă acestea compania are un rol important și în suportul şi asistarea supravegherii acestora.

Cele mai frecvente greșeli făcute de utilizatorii sistemului HU-GO

Având în vedere noutatea sistemului, foarte mulți transportatori rutieri sau șoferi profesioniști începători ai acestora fac greșeli atunci când utilizează sistemul, atrăgând după sine amenzi care cresc costurile companiei. În consecință, administratorul sistemului HU-GO a publicat o listă de greșeli frecvente făcute de utilizatori, cu scopul ca acestea să fie evitate pe viitor.

Greșeli frecvente în utilizarea sistemului HU-GO

– Dacă taxa de drum se plătește cu ajutorul biletului pentru ruta dorită, taxa de drum se va plăti în fiecare caz înainte de a intra pe tronsoanele taxabile. Dacă taxa se declară cu ajutorul echipamentului de bord (OBU), declarația este automată dar este foarte important să verificați că echipamentul este pornit, funcționabil și că soldul contului administrat în sistemul HU-GO acoperă suma necesară pentru călătorie.

– Dacă vehiculul este redirecționat datorită reabilitării drumurilor sau a unui accident și trebuie să abandonați ruta proiectată, atunci veți putea utiliza tronsoanele de drum indicate pentru ocolire fără plata unei taxe adiționale. Scutirea de taxă se referă doar la tronsoanele de drumuri indicate ca drumuri de ocolire. Dacă veți abandona această rută și veți utiliza și tronsoane taxabile sau nu veți reveni pe ruta originală la prima posibilitate, atunci acesta se va considera ca utilizare neautorizată a drumurilor.

– În cazul achitării taxei cu ajutorul biletului pentru ruta proiectată, biletul conferă dreptul de a folosi drumurile taxabile numai după achitarea acestuia. Ruta proiectată și imprimată la chioșc se va achita la casă înainte de a începe utilizarea drumurilor taxabile. La proiectarea online a rutei, utilizarea drumurilor se poate începe numai după achitarea biletului ca utilizator înregistrat de pe contul administrat în sistemul HU-GO. În cazul cumpărării unui bilet ad-hoc, utilizarea drumurilor se poate începe numai după primirea confirmării că tranzacția de plată cu card bancar a fost reușit. Este important de știut că perioada de valabilitate al biletului ad-hoc începe din momentul plății acestuia. Cumpărarea în prealabil este posibilă doar pe pagina web ca utilizator înregistrat.

VEZI ȘI: Plata taxei de tranzit HU-GO din Ungaria cu ajutorul cardul euroShell

– Vehiculele care utilizează echipamentul de bord (OBU) trebuie să se asigure că în contul de utilizator HU-GO sau în echipamentul de bord este întotdeauna înregistrat numărul actual al axelor (de ex. la cuplarea sau decuplarea unei remorci). Este important și indicarea corectă a gradului de poluare al vehiculului.

– La cumpărarea autorizației de utilizare a drumurilor dar înainte de achitarea acesteia, vă rugăm să verificați corectitudinea numărului de înmatriculare și al codului de țară. În sistemul de taxare electronică nu este posibilă modificarea ulterioară a numărului de înmatriculare și a codului de țară după impunerea amenzii.

– Biletul pentru ruta proiectată va permite o singură utilizare, într-o singură direcție exclusiv pe ruta proiectată. La proiectarea rutei vă rugăm să aveți grijă să indicați în mod corect ordinea punctului de pornire, punctelor intermediare și destinația.

– Biletul pentru ruta proiectată se poate utiliza exclusiv pe ruta proiectată. Conform normelor legale, sistemul de verificare nu poate accepta cazul în care transportatorul folosește în loc de autostradă drumul principal paralel cu acesta cu un cost mai redus.

VEZI ȘI: OBU Easy pentru plata automata a taxei de drum în Ungaria

– Biletul pentru ruta proiectată se poate utiliza exclusiv pe ruta proiectată. Este interzisă abandonarea rutei indicată și achitată în prealabil. Conform normelor legale, sistemul de verificare nu poate accepta cazul în care transportatorul folosește în loc de autostradă drumul principal paralel cu acesta cu un cost mai redus.

– Biletele cumpărate de utilizatorii neînregistrați vor fi valabile de la momentul cumpărării acestora până la sfârșitul următoarei zile calendaristice. Biletele nu se vor răscumpăra. Utilizatorii înregistrați pot achiziționa biletul pentru ruta proiectată în avans (în cazul transporturilor planificate în prealabil), cu 30 de zile calendaristice înainte de începerea utilizării drumurilor. Biletul va fi valabil de la orele 00:00 a primei zi de valabilitate și până la orele 24:00 a zilei calendaristice următoare. Biletul pentru ruta proiectată astfel achiziționat se poate returna până la ora 24:00 a zilei care precede perioada de valabilitate a utilizării drumurilor.

Pentru mai multe informații despre sistemul HU-GO, vă rugăm sa accesați – hu-go.hu

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button