Cele mai importante caracteristici ale sistemul MirrorCam de pe noul Actros

Cele mai importante caracteristici ale sistemul MirrorCam
Echiparea în standard a noului Actros cu sistemul MirrorCam, care înlocuiește oglinzile sistemul de convenționale, a stârnit un val de reacții și controverse în rândul șoferilor.

”Nu este bun!”, ”Ce faci când se strică o tabletă?”, ”Te orbește noaptea” sau ”Sistemul a mărit unghiul mort”, sunt doar câteva din sutele, poate miile de comentarii făcute de șoferii de camion pe rețelele de socializare, inclusiv pe pagina noastră de Facebook, în legătură cu sistemul MirrorCam.

Cele mai importante caracteristici ale sistemul MirrorCam de pe noul Actros

Însă, realitatea este cu totul alta.

”Pe lângă faptul că nu-i făcut de niște amatori sau de cofetari”, vorba unui bun prieten al publicației noastre, sistemul MirrorCam va fi iubit de către toți cei care vor lucra cu el, deoarece le va ușura munca.

Îi va ajuta să fie mai relaxați la volan, să abordeze curbele strânse cu încredere, să ”bage” la rampă fără probleme sau să fie în siguranță pe timp de noapte în cabină.

Explicăm imediat ce și cum.

În prezent, noul Actros este singurul camion de pe piață care vine în standard cu acest sistem de camere video în loc de oglinzile clasice, pentru îmbunătății vizibilitatea și aerodinamică, dar nu va fi singurul, astfel că n-avem decât să ne obișnuim cu acest lucru.

Cele mai importante caracteristici ale sistemul MirrorCam

Până acum, camerele video care înlocuiesc oglinzile convenționale au fost văzute doar pe camioane concept.

De altfel, sistemul de camere video de pe noul Actros este identic cu cel prezentat în 2015 de Daimler pe Future Truck 2025. La fel și tabletele care înlocuiesc instrumentarul de bord convențional, însă, despre care vom vorbi într-un alt articol.

Cele mai importante caracteristici ale sistemul MirrorCam

Față de clasica oglindă, MirrorCam oferă o vizibilitate considerabil îmbunătățită, iar performanțele sale depășesc în mod semnificativ cerințele legale.

VEZI ȘI: Motor de avion în valoare de 30 de milioane euro distrus în timpul transportului

Înlocuind oglinzile convenționale, principale și pe cele auxiliare, sistemul MirrorCam este format din 2 camere video ce redau imagini de înaltă rezoluție pe două ecrane amplasate pe stâlpi, în cabină.

Cele mai importante caracteristici ale sistemul MirrorCam

Pe lângă creșterea siguranței în trafic și la bord, renunțarea la oglinzile convenționale reduce consumul de combustibil, cabina fiind mult mai aerodinamică.

Camerele sunt atașate unor brațe în dreapta și stânga plafonului vehiculului, poziția lor înaltă facilitând un unghi mare de cuprindere. În plus, lentilele cu tratament antireflex asigură o protecție optimă împotriva murdăriei pe raza câmpului vizual.

Acești factori contribuie, de asemenea, la creșterea siguranței.

Imaginile captate sunt afișate pe două display-uri de 15 inch, cu o rezoluție de 720×1920 pixeli, amplasate pe stâlpii A din interiorul cabinei. Un efect secundar pozitiv este acela că șoferul are acum o bună vizibilitate în diagonală, lărgindu-şi câmpul vizual.

Cele mai importante caracteristici ale sistemul MirrorCam

MirrorCam are multiple funcții care îl ajută pe șofer.

Spre exemplu, în timpul condusului, divizarea clasică și familiară a câmpului vizual este afișată pe ecrane, la fel ca în cazul oglinzilor convenționale.

La viraje, imagimea carosabilului văzut din curbă este pivotată pe ecran, oferind astfel o vedere optimă a întregului camion – o îmbunătățire considerabilă în comparație cu un sistem convențional de oglinzi. Acesta este una din funcțiile de care o să vă îndrăgostiți, efectiv.

Cele mai importante caracteristici ale sistemul MirrorCam

În plus, reperele de distanță, contribuie la o evaluare mai precisă a traficului din spatele camionului.

Există, de asemenea, o linie suplimentară, care poate fi ajustată individual, pentru a arăta, de exemplu, capătul camionului, făcând astfel și mai ușoară manevrarea cu precizie a vehiculului în spate.

Pentru asta, n-ai să ai nevoie de un coleg să poți fixa cu precizie capătul ansamblului. Un reper (noi am folosit un con) este suficient, pentru o ajustare ultra precisă.

La căderea întunericului, sistemul trece automat în modul de vizibilitate pe timp de noapte, astfel că, nu vei fi deranjat în timpul mersului.

Cele mai importante caracteristici ale sistemul MirrorCam

În plus, MirrorCam oferă o vedere specială pentru manevra de mers înapoi.

Partea superioară a ecranului arată zona din apropierea vehiculului, în timp ce partea inferioară a acestuia arată zona îndepărtată, cu un anumit grad de suprapunere între cele două.

Dacă este instalat sistemul Sideguard Assist, MirrorCam afișează și avertismente în situaţii de risc.

Brațele camerei video se pot plia înspre și invers direcției de deplasare, design favorizând evitarea deteriorării cabinei în caz de coliziune, reducând la minimum costurile de reparație.

Unele funcții ale MirrorCam pot fi personalizate
De exemplu, luminozitatea ecranelor poate fi reglată manual. La fel ca în cazul reglării oglinzilor convenționale, câmpul vizual poate fi modificat prin intermediul sistemului de pe ușă.

La atingerea unui buton, șoferul poate reveni rapid la setările de bază preferate și tot prin intermediul unui buton poate fi activat sistemul termostat al camerelor de vedere.

MirrorCam este la fel de benefic și când o să vă odihniți sau doarmiți.

Cu ajutorul unui buton amplasat pe ușă și unul în zona patului, puteți activa sistemul de camere timp de două minute, chiar dacă camionul este oprit și perdele sunt trase.

Cele mai importante caracteristici ale sistemul MirrorCam

Acest lucru vă va permite să verificați pe ecrane, în orice moment, perimetrul camionului.

Spre exemplu, în cazul unei tentative de furt motorină, încărcătură sau vandalizare a vehiculului, puteți anunța poliția în liniște, dacă este necesar.

O caracteristică potențial utilă atunci când vine vorba de vânzarea ulterioară a camionului este aceea că vehiculele cu MirrorCam pot fi echipate cu oglinzi convenționale, prinse în punctele predefinite de fixare de pe structura ușii.

Dar, de ce ai face asta?

Follow #infotrucker