Știri

Cele mai puternice camioane fabricate în Polonia, livrate armatei

Armata poloneză a comandat 250 de autotractoare Jelcz 882.63, cele mai puternice camioane fabricate vreodată în Polonia, cu motor de 625 CP.

Jelcz 882.63 este un camion cu patru axe și tracțiune integrală, cu motor MTU Euro 3 de 15,6 litri și 625 CP, transmisie automatizată ZF Traxon și cabină blindată pentru echipaj de 4 persoane.

Cele mai puternice camioane fabricate în Polonia, livrate armatei

Dacă vi se pare că specificațiile motorului seamănă cu propulsorul de top al Mercedes, aveți dreptate. Motorul MTU, produs de concernul Rolls-Royce, este bazat pe modelul OM 473 al germanilor, dar probabil cu unele componente consolidate și un sistem de tratare a emisiilor simplificat.

Vehiculul poate traversa vaduri de apă de mai mulți metri înălțime, poate urca rampe de până la 35 de grade și funcționa la temperaturi între -30 și +50 de grade Celsius. Printre echipamente se numără și două trolii hidraulice cu o capacitate de 25 de tone fiecare.

Autotractorul va fi folosit împreună cu platforme cu 7 axe, putând transporta tancuri cu greutate de până la 70 de tone. Primele 3 combinații au fost livrate deja, iar alte 19 vor ajunge în dotarea armatei poloneze până la finalul anului.

VEZI ȘI: Armata germană se bazează pe camioane Scania 650S XT V8

Fabrica din Jelcz (lângă Wroclaw) este specializată în construirea de vehicule militare offroad. Din 2012, singurul acționar al fabricii și mărcii Jelcz este compania Huta Stalowa Wola SA, recunoscută la noi pentru echipamentele sale grele de construcții.

Armata poloneză a mai făcut recent o comandă de 31 de camioane Mercedes Zetros, cu opțiune pentru alte 78. Acestea vor fi camioane 6×6, cu motoare de 476 CP și o capacitate de transport de cel puțin 60 de tone.

Cele mai puternice camioane fabricate în Polonia, livrate armatei

Din aceeași categorie...

Back to top button