EconomicTop News

CEO Girteka: Tarifele de transport ar putea crește cu 20-35% în Europa

Edvardas Liachovičius, CEO al Girteka Group, a declarat că tarifele de transport din Europa ar putea crește în curând cu până la 35%, din cauza situației dificile a pieței.

Potrivit șefului Girteka, principalii factori care pun presiune pe tarifele de transport sunt creșterea prețurilor la carburanți și AdBlue, inflația, criza de șoferi care duce la creșterea costurilor cu salariile, întârzierile livrărilor de camioane sau creșterea costurilor administrative.

CEO Girteka: Tarifele de transport ar putea crește cu 20-35% în Europa

Carburantul este responsabil pentru cel puțin 20% din costurile de operare, astfel încât creșterea prețurilor la motorină, gaz natural și AdBlue reprezintă cea mai mare sursă de scumpire a tarifelor de transport.

Liachovičius mai spune că pandemia a afectat și costurile administrative din industria de logistică. Pentru a-și proteja angajații proprii și ai clienților s-a cheltuit mai mult pe echipamente de protecție, inclusiv măști, mănuși și dezinfectanți.

Alte surse de creștere a costurilor de operare sunt lipsa de resurse umane și vehicule. Astfel, companiile de logistică au cheltuit mai mult pentru a putea acoperi cererea ridicată de servicii de transport. Șeful Girteka se laudă că niciunul dintre camioanele companiei nu stă parcat într-o bază, demonstrând succesul în recrutarea și reținerea șoferilor.

VEZI ȘI: Rezultate bune pentru controalele digitale ale tahografelor din Olanda

De asemenea, camioanele foarte noi din flotă sunt mai eficiente, dar și mai confortabile pentru șoferi. Salariile șoferilor au fost crescute de câteva ori în ultimii ani, iar în prezent 70% dintre aceștia recomandă prietenilor și rudelor să vină să lucreze la Girteka.

În plus, criza de semiconductori a dus la creșterea prețurilor camioanelor noi, dar și a celor SH. Iar inflația afectează veniturile tuturor, inclusiv ale companiilor de transport.

”Putem avea în continuare un scenariu în care prețurile continuă să crească. Tarifele de transport au atins niveluri record în Europa, dar inflația și întreruperile în lanțurile de aprovizionare ar putea afecta economiile locale, putând crește costurile de transport cu alte 20-35%. În mod natural, tarifele de transport vor urma tendința”, a spus șeful Girteka.

Liachovičius a mai spus că noile prevederi ale Pachetului de Mobilitate, care vor intra în vigoare în 2022, vor îmbunătăți condițiile de lucru pentru șoferi, dar ar putea crește costurile de transport. Girteka s-a pregătit pentru noile schimbări prin decizia de a-și extinde prezența în Polonia, pentru a fi mai aproape de clienții din vestul Europei.

Din aceeași categorie...

Back to top button