
CLEAR International a publicat prognoza pentru iunie 2023 privind cererea de remorci din Europa de Vest, care, pe anumite piețe s-au îmbunătățit ușor.
De la raportul din iunie 2022, războiul din Ucraina și costul energiei plus inflația generală a prețurilor au înlocuit COVID-19 ca principale amenințări la adresa creșterii cererii de remorci. Inflația a urcat la 10%, dar acum este în curs de temperare. Cu toate acestea, ratele dobânzilor sunt în continuare în creștere.
Previziunile economice pentru țările din Europa de Vest sunt acum ușor mai puțin pesimiste pentru 2023. Prin urmare, previziunile privind cererea de remorci în 2023 și în anii următori s-au îmbunătățit, dar numai puțin. Cererea de remorci din Europa de Vest rămâne oarecum izolată de impactul războiului din Ucraina în comparație cu țările care sunt apropiate geografic de conflict.
Creșterea costurilor cauzată de inflația ridicată și de ratele ridicate ale dobânzilor, combinată cu unele probleme continue în ceea ce privește aprovizionarea cu piese pentru vehicule, îngreunează procesul de producție.
VEZI ȘI: DSV utilizează camioane electrice în operațiunile de distribuție grea
Un război european, plus o situație economică dificilă nu pot face altceva decât să afecteze încrederea întreprinderilor și să reducă disponibilitatea acestora de a investi în noi echipamente de transport.
Se preconizează o scădere de 10,4% a cererii de remorci în 2023
O creștere succesivă în perioada de prognoză va aduce nivelul vânzărilor aproape de cel din 2022 până în 2025. Se preconizează că perioada 2024-25 va fi mai pozitivă atât în ceea ce privește economia vest-europeană, cât și în ceea ce privește creșterea numărului de înmatriculări de remorci.
CLEAR consideră că majoritatea previziunilor economice publicate pentru 2024 sunt excesiv de pesimiste, fiind foarte probabilă o revenire mai puternică față de 2023.
“Există o oarecare incertitudine cu privire la modul în care va evolua piața de remorci în 2023. Cererea de remorci în unele țări și cererea de camioane grele în majoritatea țărilor a fost puternică în primul trimestru din 2023, dar este puțin probabil ca această forță să se mențină pe tot parcursul anului”. comentează Gary Beecroft, director general al CLEAR International.
Perspectivele pentru Germania și Olanda în 2023 s-au îmbunătățit ușor pe baza cererii până în aprilie, în timp ce Danemarca și Belgia par mai slabe.
În urma celor mai grave efecte ale pandemiei COVID-19, cererea de transport rutier (măsurată în tone-km) a crescut din al patrulea trimestru din 2020 până în primul trimestru din 2022, dar a scăzut în fiecare trimestru începând cu T2 din 2022.