Camioane

Chinezii de la Dongfeng au prezentat prototipul unui cap tractor autonom

Inspirați de conceptul Volvo Vera, chinezii de la Dongfeng Liuzhou Motor au prezentat un prototip similar. Se numește Chenglong Phantom și este un cap tractor complet autonom.

Sub înfățișarea ciudată se ascunde un motor electric de putere mare, un sistem electronic de control de la distanță, tehnologie 5G și un autopilot realizat în cooperare cu americanii de la Nvidia. În urma integrării acestor tehnologii, chinezii s-au putut juca după bunul plac cu designul, iar asta a rezultat într-un cap tractor cu un look complet diferit față de ce știam până acum.

Chinezii de la Dongfeng au prezentat prototipul unui cap tractor autonom

Computerul responsabil pentru șofat este capabil să ia peste 200 de decizii pe secundă și echipat cu un pachet complet de camere video, radare și lidare, capul tractor devine un vehicul 100% autonom. Toată această tehnologie ar trebui să țină capul tractor activ în ceea mai mare parte, însă în situații de criză, un operator poate să intervină datorită conectivității 5G. Mulțumită acestui sistem, indicațiile și acțiunile vehiculului vor fi realizate ca atunci când ar avea un supraveghetor la bord.

VEZI ȘI: Danemarca respinge întoarcerea remorcilor în țară la 8 săptămâni

La baza capului tractor se află un motor electric cu 490 de cai putere echipat cu o transmisie automată cu 6 trepte. Și deși te-ai aștepta ca masa totală să fie una extraordinar de mare, ține minte: produsul chinezilor cântărește doar 5,5 tone, cu vreo 3 tone mai puțin decât un cap tractor convențional. Desigur, această masă redusă se datorează designului diferit, dar și materialelor ușoare folosite pentru realizarea cabinei.

Nu cred că e motiv să vă panicați, pentru că n-o să vedem prea curând un astfel de vehicul pe drumuri, dar asta nu înseamnă că tehnologia nu poate fi testată în continuare până aceasta va deveni infailibilă. Cine știe, poate pe distanțe foarte scurte – mutat marfă în interiorul unui depozit – aceste vehicule autonome își vor dovedi utilitatea.

Din aceeași categorie...

Back to top button