EconomicTop News

Cifra de afaceri DACHSER a scăzut cu 12,5% în 2023

Comparativ cu ultimul an de dinaintea pandemiei de coronavirus (2019), cifra de afaceri DACHSER din 2023 a fost cu peste 25% mai mare.

După boom-ul economic din domeniul logisticii, rezultat în urma pandemiei de coronavirus și a perturbării lanțurilor de aprovizionare la nivel mondial, normalitatea a revenit în acest sector în 2023.

DACHSER justifică cifra de afaceri scăzută (aproximativ 7,1 miliarde de euro) din 2023 prin cererea de servicii logistice la nivel global, în contextul unei supracapacități semnificative și al unei scăderi puternice a tarifelor de transport aerian și maritim.

Volumele transportate au scăzut cu 4,6%, la aproximativ 77,4 milioane de transporturi, în timp ce tonajul a scăzut cu 6,5%, la aproximativ 40,0 milioane de tone.

În același timp, compania a făcut investiții considerabile în extinderea rețelei sale globale.

Pe fondul unei economii globale în declin și al unui mediu de piață dificil, lanțurile de aprovizionare au fost supuse la o presiune considerabil mai mică în 2023, ceea ce ne-a permis să ne concentrăm pe îmbunătățirea productivității, a utilizării capacității și a calității. În același timp, am făcut investiții considerabile în extinderea rețelelor noastre, spune Burkhard Eling, CEO al DACHSER.

În 2023, compania a făcut achiziții strategice și a înființat noi societăți mixte în Olanda (Müller Fresh Food Logistics), Australia și Noua Zeelandă (ACA International), Japonia (societate mixtă de 50% DACHSER Japan), Italia (societate mixtă de 80% DACHSER & Fercam Italia), Africa de Sud (achiziție de 100% din acțiuni DACHSER South Africa) și Suedia (Frigoscandia).

VEZI ȘI: DSV va avea cea mai mare centrală solară pe acoperiș din lume

Dintre acestea, doar achizițiile din Olanda și Oceania din prima jumătate a anului figurează în cifrele de venituri pentru 2023.

În 2023, am adoptat în mod deliberat o abordare anticiclică și prevăzătoare în ceea ce privește investițiile: am finalizat rețeaua noastră europeană de grupaj în Italia cu a treia cea mai mare achiziție din istoria companiei noastre. Am exploatat piețele cheie de logistică alimentară din Benelux și din țările nordice. În plus, acum avem propriile noastre locații pe marile piețe de peste mări din Japonia și Australia, spune Eling.

Având în vedere previziunile economice prudente, DACHSER se așteaptă ca volumele să rămână scăzute, iar cifra de afaceri să crească doar ușor în 2024.

În urmărirea obiectivului nostru de a deveni cel mai integrat furnizor de servicii logistice din lume, continuăm să investim în extinderea și îmbunătățirea rețelelor noastre, în digitalizare, în acțiuni de combatere a schimbărilor climatice și, bineînțeles, în angajații noștri, spune Eling.

În 2023, DACHSER a investit peste 244 de milioane de euro; intenționează să crească această cifră la peste 500 de milioane de euro în 2024.

Logistica rutieră și-a mărit cifra de afaceri

În domeniul logisticii rutiere al DACHSER – care cuprinde transportul și depozitarea bunurilor industriale și de consum și a produselor alimentare – și-a mărit cifra de afaceri cu 1,8%, ajungând la 5,8 miliarde de euro în 2023. În schimb, numărul de expedieri a scăzut cu 4,7%, iar tonajul transportat cu 6,5%.

Transportul și depozitarea bunurilor industriale și de consum a generat venituri de 4,4 miliarde de euro, aproximativ la egalitate cu anul record din 2022. Afacerile au fost bune în toate unitățile de afaceri europene, Iberia fiind pe primul loc, cu o creștere a veniturilor de peste 2 procente. Numărul de transporturi și tonajul au scăzut în general din cauza economiei slabe a Germaniei, care a avut, de asemenea, un impact negativ asupra țărilor apropiate din regiunea Europei Centrale și de Nord.

Cifra de afaceri DACHSER a scăzut cu 12,5% în 2023

Logistica produselor alimentare a avut, de asemenea, un exercițiu financiar de succes în 2023, înregistrând o creștere de 9,7 la sută a veniturilor, până la 1,4 miliarde de euro. Acest salt al veniturilor a provenit din evoluția pozitivă a afacerilor în sucursalele din Germania, precum și din creșterea anorganică prin achiziționarea Müller Fresh Food Logistics în Olanda și achiziționarea acțiunilor rămase la DACHSER Ungaria. În total, DACHSER Food Logistics a transportat 10,9 milioane de transporturi, cu puțin mai mult decât în anul precedent, în timp ce tonajul a scăzut cu 3,8%.

Logistica aeriană și maritimă în scădere

În domeniul logisticii aeriene și maritime, combinația dintre o cerere slabă și o capacitate substanțial mai mare de transport aerian și maritim a avut un efect profund. Scăderea drastică a tarifelor de transport de marfă a fost responsabilă pentru o scădere a veniturilor cu 46,3 % – comparativ cu anul 2022 – până la 1,3 miliarde de euro. Numărul de transporturi a crescut cu 2,4 la sută, în timp ce tonajul a scăzut cu 7,9 la sută.

Logistica contractuală a cunoscut o expansiune în 2023

Logistica contractuală – o combinație de transport, depozitare și servicii cu valoare adăugată specifice clienților – a cunoscut, de asemenea, o expansiune pe scară largă în 2023. DACHSER a investit în capacități suplimentare în cursul anului și a crescut numărul de spații pentru paleți la puțin sub 400.000. DACHSER oferă acum un total de peste 3 milioane de spații pentru paleți în 164 de depozite de pe cinci continente.

Privind spre viitor, CEO DACHSER a anunțat că grupul se va concentra și mai mult pe integrarea strânsă a domeniilor de transport și depozitare a bunurilor industriale și de consum, respectiv transport aerian și maritim.

În anii următori, un impuls semnificativ de creștere va veni de pe piețele din afara Europei. Pentru a continua să ne deservim clienții din întreaga lume cu o calitate și o fiabilitate ridicate, legăm și mai strâns procesele și sistemele din cele două domenii de activitate pentru a dezvolta o soluție globală integrată de grupaj ușă la ușă, pe care o numim „Grupaj global”, mai spune Eling.

Forța de muncă a DACHSER a crescut în 2023 cu peste 1.100 de persoane, ajungând la un total de aproximativ 34.000 de angajați. Acest lucru reflectă extinderea echipelor de vânzări și IT, precum și achizițiile Müller Fresh Food Logistics și ACA International.

Din aceeași categorie...

Back to top button