In FocusȘtiri

A cincea zi de protest a soferilor profesionisti francezi

In asteptare rezultatelor negocierilor din aceasta dimineata dintre sindicalisti si reprezentantii companiilor de transport, soferii profesionisti francezi continua protestul inceput pe 18 ianuarie 2014.

Va readucem aminte ca protestul a fost declansat in urma esuarii negocierii noului contract colectiv de munca propus de reprezentantii soferilor profesionisti din Franta (CGT, FO, CFTC si CFE-CGC), companiilor de transport din Hexagon. Principalul punct de conflict se refera la majorarea salariilor. Asociatiile reunite ale soferilor profesionisti francezi, au cerut o crestere salariala de 100 euro, reprezentand 5% din venitul actual, in timp ce companiile de transport au fost dispuse sa acorde intre 1% si 2%, sustinand ca faza economica actuala nu permite sa oferim mai mult. In plus, pe langa cerintele salariale, sindicalistii vor renegocierea conditiilor de pensionare, o mai buna protectie sociala precum si al treisprezecelea salariu. Pana acum, negocierile dintre cele doua parti au esuat, fapt pentru care, soferii profesionisti francezi se afla in a cincea zi de protest.

A cincea zi de protest a soferilor profesionisti francezi

Pe fir a intrat si Guvernul francez, care incearca sa medieze negocierile dintre cele patru sindicate CGT, FO, CFTC si CFE-CGC si asociatii de transportatori. Pana la deblocarea situatiei, sindicatele cer soferilor sa-si intensifice protestul. Companiile de trnasport franceze se afla in acest moment intr-o pozitie dificila, in cazul in care acestea cedeaza in fata cerintelor sindicatelor soferilor este de asteptat ca un nou val de proteste a altor angajati din sectorul transport sa inceapa.

Afectate de aceasta situatie sunt platformele logistice, statiile de alimentare cu carburant, punctele de taxare. De asemenea, traficul pe principalele rute de transport este ingreunat de actiunile soferilor francezi. In unele cazuri, politia a intervenit pentru a elibera traficul. Afectate de acest protest sunt zonele Marsilia, Caen, Rennes, Lyon, Bordeaux si Angers.

Din aceeași categorie...

Back to top button