In Focus

Cinci camioane electrice Nikola au ars complet la sediul din Phoenix

Lucrurile nu merg bine în acest moment pentru Nikola. Cinci camioane electrice model Tre au ars la sediul companiei din Phoenix, din cauza unui presupus defect la baterii.

Vineri, 23 iunie, cinci camioane electrice Nikola au luat foc la sediul central din Phoenix, Arizona, SUA. Fotografiile de la incident arată că cel puțin patru camioane au fost complet avariate. Cinci camioane au fost răcite cu apă pentru a preveni reaprinderea incendiului.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Imediat după incident, Nikola s-a grăbit să anunțe public că incendiul a fost provocat de o mână criminală, deși nu avea prea multe dovezi care să susțină această ipoteză. De altfel, Departamentul de pompieri din Phoenix încă investiga incendiul când Nikola a făcut această declarație.

Între timp, au apărut primele informații îngrijorătoare cu privire la modulele de baterii pe care Nikola le folosește în camioanele sale electrice, despre care persoane din interiorul companiei cred că ar fi putut duce la incendiu, potrivit electrek.co.

Nikola primește modulele de baterii pentru modelul electric Tre de la Romeo Power, o companie pe care a achiziționat-o anul trecut, după ce era deja principalul său client pentru proiectarea și fabricarea modulelor de baterii. Romeo a proiectat și produs modulele de baterii Hermes și Legion pentru Nikola Tre.

Cinci camioane electrice Nikola au ars din cauza unui defect la baterii

În 2022, inginerii care lucrau la modulele de baterii au detectat o problemă majoră în care celulele erau corodate și se descărcau singure. O echipă a inspectat un număr de module în producție, iar multe dintre ele aveau aceleași probleme. În cele din urmă, au descoperit că problema era cauzată de sudarea cu laser, care perfora unele dintre celulele bateriei.

Testele din raport au fost efectuate pe modulul Hermes, deoarece, spre deosebire de modulul Legion, acesta nu are celule învelite, ceea ce poate ascunde problema perforării. Cu toate acestea, problema a fost identificată pentru prima dată în modulul Legion, care este cel care a fost livrat către Nikola în perioada în care a început producția modelului Tre, bazat pe IVECO S-Way, potrivit Electrek.co, care citează surse familiare cu acest subiect.

Aceasta poate crea mai multe probleme, inclusiv placarea cu litiu și un dezechilibru de tensiune, care a fost menționat în raportul Romeo Power pe această temă.

VEZI ȘI: Trevor Milton, fondatorul Nikola, condamnat pentru fraudarea investitorilor

Potrivit informației din interior obținută de Electrek.co, toate aceste probleme ar putea duce la potențiale evenimente termice în modulele de baterii, în special pe măsură ce acestea continuă să se ciclice.

Potrivit unui fost angajat Romeo, care are cunoștință de problemă, directorii de inginerie au recomandat oprirea producției modulelor. Cu toate acestea, CEO Romeo Power de la acea vreme, a decis să mențină producția și să încerce să rezolve problema în paralel, mai scrie Electrek.co.

Conducerea Nikola a fost, de asemenea, informată despre această problemă, dar compania avea deja module de baterii în valoare de milioane de dolari destinate camioanelor sale electrice, pe care compania se grăbea să le pună în producție deoarece avea o pierdere financiară.

O persoană din interiorul companiei a declarat pentru Electrek.co că Romeo a continuat să producă module de baterii potențial deteriorate pentru Nikola și că este posibil ca unele dintre aceste module de baterii să fi ajuns în camioanele Nikola.

Deși nu se poate confirma că acest lucru a dus la incendiul în care au ars cinci camioane electrice de la sediul Nikola, este o posibilitate, deoarece celulele perforate pot duce la evenimente termice în baterii.

Potrivit Electrek.co, Nimola a recunoscut că este conștientă de problema existentă la baterii, dar consideră că niciun modul deteriorat nu a ajuns în camioanele produse.

“Pentru vehiculele Nikola de serie, Nikola a solicitat companiei Romeo să nu livreze modulele cu scurgeri cunoscute. Atunci când au fost identificate probleme de sudură la procesul de sfârșit de linie al Romeo, a fost implementat un proces de carantină care a necesitat efectuarea unei inspecții amănunțite a fiecărui modul, inclusiv verificări ale funcționalității la sfârșitul liniei. Din câte știm noi și pe baza asigurărilor date de furnizorul nostru Romeo, Nikola nu a introdus niciun modul cu probleme de sudură în vehiculele noastre de producție”, a declarat un purtător de cuvând Nikola pentru Electrek.co.

Un purtător de cuvânt al Nikola a încercat să convingă Electrek.co că problema a fost doar la modulul Hermes și că modulul Legion a fost cel care a ajuns în modelul Nikola Tre. Cu toate acestea, o sursă familiarizată cu ambele module a declarat pentru Electrek că problema de perforare a celulelor a fost identificată pentru prima dată pe un modul Legion la instalația Romeo Power din Vernon.

Ulterior, a fost identificată și în modulele de producție de la facilitatea din Cypress.

270 de persoane au fost concediate – ceea ce reprezintă unul din patru angajați

Însă, Nikola nu are probleme doar cu producția de camioane electrice. Săptămâna trecută, s-a aflat că Nikola își va restrânge cheltuielile, ceea ce a însemnat că 270 de angajați au trebuit să găsească alte lucruri de făcut. Aceasta înseamnă că unul din patru angajați a trebuit să plece, iar acest lucru s-a întâmplat la doar câteva săptămâni după runda anterioară de concedieri. Nici pe bursă Nikola nu stă bine. Acțiunile companiei fiind în picaj.

Din aceeași categorie...

Back to top button