Știri

Cinci condiții puse de Austria pentru frontierele terestre Schengen cu România și Bulgaria

Decizia privind eliminarea controalelor la frontierele terestre Schengen cu România și Bulgaria va fi luată abia după 31 martie 2024.

România și Bulgaria au ajuns la un acord cu Austria privind eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime Schengen începând cu martie 2024, însă, nu și la cele terestre, pentru care Viena pune cinci condiții.

Guvernul austriac a fost de acord să discute în 2024 eliminarea controalelor la frontierele terestre Schengen cu Bulgaria și România, cu condiția ca țara noastră și vecinii de la sud de Dunăre să îndeplinească 5 condiții.

Acest lucru a fost scris într-o declarație la decizia Consiliului European din 29 decembrie de a deschide frontierele aeriene și maritime Schengen pentru ambele țări, începând cu 31 martie 2024. Publicat în Jurnalul Oficial al UE, documentul de două pagini prezintă condițiile pentru modificarea controalelor la frontiere.

Prevederile Austriei implică ca Agenția Europeană de Frontieră (Frontex) să fie de cel puțin 3 ori mai prezentă la granița bulgaro-turcă. Frontex ar trebui, de asemenea, să își consolideze prezența la frontiera bulgaro-sârbă. De asemenea, solicită sprijin financiar din partea Comisiei Europene pentru achiziționarea de tehnologie de supraveghere, cum ar fi vehicule de teren, drone și sisteme de monitorizare.

VEZI ȘI: Vignetele de tranzit pentru București, disponibile doar online din 2024

În plus, Viena solicită consolidarea controalelor la frontierele dintre Bulgaria și România, în timp ce ambele țări sunt îndemnate să pună în aplicare pe deplin Regulamentul de la Dublin privind migranții.

Nu în ultimul rând, au fost permise controalele inopinate pentru sosirile din Bulgaria și România pe aeroporturile austriece, subliniind eforturile Vienei pentru o discuție mai amplă în cadrul UE cu privire la operațiunile din spațiul Schengen.

Extinderea spațiului Schengen cu România și Bulgaria va fi cea de-a noua extindere de la înființarea zonei fără frontiere în 1985.

Din aceeași categorie...

Back to top button