SigurantaTop News

Cinci măsuri prin care Europa poate reduce decesele de pe șosele

Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor (ETSC) propune cinci moduri prin care Europa poate reduce decesele de pe șosele.

Potrivit noilor cifre, publicate de Comisia Europeană, anul trecut în UE s-au înregistrat 20.600 de decese pe șosele, ceea ce reprezintă o creștere de 3% față de 2021, respectiv o reducere de 10% față de 2019, care a fost ultimul an înainte de pandemia COVID-19.

Cinci măsuri prin care Europa poate reduce decesele de pe șosele

ETSC recomandă cinci măsuri pe care Uniunea Europeană și guvernele europene ar trebui să aibă în vedere să le pună în aplicare pentru a înjumătății decesele și rănirile grave de pe șosele până în 2030.

Aplicarea legislației rutiere

O prima măsură ar fi creșterea nivelului de aplicare a legislației rutiere pentru a reduce decesele și rănirile grave de pe șosele, cum ar fi viteza, conducerea sub influența alcoolului și a drogurilor și distragerea atenției. Aplicarea eficientă a legislației rutiere existente reprezintă o modalitate imediată, simplă și directă de îmbunătățire a siguranței rutiere.

În ultimii ani, în multe țări europene, aplicarea legii privind conducerea sub influența băuturilor alcoolice a scăzut în multe țări europene, iar controalele privind viteza vehiculelor, purtarea centurii de siguranță și distragerea atenției de la dispozitivele mobile variază foarte mult pe întreg continentul. La nivelul UE, o viitoare revizuire a directivei privind aplicarea transfrontalieră a legii, care va avea loc în martie 2023, trebuie să garanteze că fiecare infracțiune comisă de un șofer nerezident este urmărită.

Investiții în infrastructura urbană pentru biciclete

O a doua măsură este stimularea investițiilor în mersul pe jos și cu bicicleta, moduri de transport care nu sporesc riscurile pentru ceilalți participanți la trafic.

În ultimii ani, ratele de utilizare a bicicletei și a mersului pe jos au început să crească în multe țări din Europa. Dar, de asemenea, decesele în rândul acestor grupuri au stagnat sau au crescut, în timp ce cele ale altor grupuri, cum ar fi utilizatorii de automobile, au scăzut.

Cinci măsuri prin care Europa poate reduce decesele de pe șosele

Legătura dintre creșterea ratelor de utilizare a bicicletei și creșterea numărului de decese în rândul bicicliștilor trebuie să fie ruptă printr-o creștere semnificativă a investițiilor în infrastructură, cum ar fi rețelele sigure și integrate de piste separate pentru bicicliști. UE cere orașelor mari să se angajeze să elaboreze planuri de mobilitate urbană durabilă, dar trebuie să se facă mai mult pentru a se asigura că administrațiile locale urmăresc aceste planuri prin schimbări reale și de durată.

Modificarea directivei permiselor de conducere

O a treia măsură este asigurarea unei mai mari siguranțe pentru șoferii fără experiență prin modificarea permiselor de conducere. Conform unui studiu, riscul de accident este cel mai mare pentru șoferii care tocmai au trecut examenul de conducere, unul din cinci șoferi având un accident în primele șase luni de conducere fără permis. Luna viitoare, Comisia Europeană urmează să publice norme actualizate privind permisele de conducere.

VEZI ȘI: Franța, cel mai mare angajator din transporturi în Europa

ETSC dorește să vadă noi cerințe pentru permisele de conducere graduale și mai mult condus însoțit, pentru a se asigura că noii șoferi nu întreprind cele mai riscante activități de conducere cel puțin în primul an pe șosele. Printre acestea se numără conducerea pe timp de noapte, conducerea cu un grup de tineri în mașină și conducerea după ce au consumat orice cantitate de alcool. ETSC solicită, de asemenea, Comisiei să nu reducă vârsta minimă pentru a conduce singur, indiferent de categoria de vehicule.

Limite de viteză de maxim 30 km/h în oraș

A patra măsură este stabilirea unei limite de viteză adecvate, cu 30 km/h ca valoare implicită în zonele urbane. Comisia Europeană a sugerat statelor membre ale UE să reducă limitele de viteză ca modalitate de a salva vieți și de a reduce consumul de combustibil și emisiile.

Dar trebuie să se facă mult mai mult pentru a aborda problema vitezei inadecvate, care este direct legată de creșterea frecvenței și gravității accidentelor. În timp ce unele țări au făcut schimbări semnificative în ultimii ani, de exemplu, limita de zi de 100 km/h pe autostrăzi în Țările de Jos și limita implicită de 30 km/h în toate zonele urbane în Spania, mai sunt încă multe de făcut. Comisia Europeană ar putea ajuta prin formularea unor recomandări oficiale privind viteza adecvată pentru toate tipurile de drumuri.

Revizuirea cerințelor tehnice ale vehiculelor

Și, a cincea măsură, inversarea aplicării ineficiente a noilor măsuri de siguranță a vehiculelor. În 2019, UE a convenit să introducă o serie de noi tehnologii de siguranță a vehiculelor.

Cinci măsuri prin care Europa poate reduce decesele de pe șosele

Dar standardele tehnice finale convenite de atunci au inclus sisteme inteligente de asistență pentru viteză care se bazează pe semnale sonore enervante și care sunt susceptibile de a fi dezactivate, sisteme de avertizare a distragerii atenției care pot să nu detecteze cele mai frecvente forme de distragere a atenției de la telefoanele mobile și de la sistemele de infotainment, precum și înregistratoare de date despre evenimente care sunt inutile pentru cercetătorii în domeniul siguranței. ETSC solicită revizuirea urgentă a cerințelor tehnice pentru toate cele trei sisteme.

Din aceeași categorie...

Back to top button