In Focus

Cinci tronsoane de autostradă din Austria scutite de taxă în perioada de iarnă

Consiliul Național al Parlamentul austriac a decis ca cinci tronsoane de autostradă de la granița cu Germania să fie scutite de taxă în perioada de iarnă, propunerea venind din partea Partidului Popular Austriac (ÖVP).

În contextul în care de câțiva ani Austria crește taxele de autostradă și vinietă pentru vehiculele care tranzitează această țară, scutirea de taxă pentru cele cinci tronsoane de autostradă situate în partea de vest a țării, surprinde.

Cinci tronsoane de autostradă din Austria scutite de taxă în perioada de iarnă

Această măsură ajută la descongestionarea traficului în localitățile aflate de-a lungul acestor sectoare de drum, localități aglomerate în perioada de iarnă și din cauza numeroșilor turiști.

Germanii care lucrează în Austria evită să folosească autostrăzile pentru a nu plăti taxa de drum și aleg astfel rute ocolitoare prin localitățile de lângâ. Și turiștii care vor să ajungă în stațiunile montane evită frecvent să circule pe autostradă. Vinieta pe 10 zile în Austria costă 9.40 euro, iar pentru un an de zile aceasta costă 91.10 euro.

Modificarea Legii federale a taxelor rutiere de către Consiliul Național (Nationalrat) a venit la cererea Partidului Popular Austriac (ÖVP) aflat la guvernare.

Legea trebuie aprobată și de Consiliul Federal (Bundesrat), în următoarea ședință din 5 decembrie 2019, care are drept de veto. Dacă va fi aprobată, scutirile de taxă ar intra în vigoare la 15 decembrie.

VEZI ȘI: FAN Courier cumpără SLS Cargo și își consolidează poziția pe piața de transport integrat

Scutite de taxă sunt tronsoanele de autostradă Inntal A 12 (Kufstein-Süd), West A 1 (de la punctul de frontieră Walserberg către Salzburg-Nord), Rheintal/Walgau A 14 (intersecția Hohenems), Linzer A 26 și Mühlkreis A 7 (podul de ocolire dintre ieșirea Hafenstraße și Urfahr). De asemenea sunt luate în calcul două sectoare din jurul orașului Linz.

Cinci tronsoane de autostradă din Austria scutite de taxă în perioada de iarnă

Între regiunile Tirol (Austria) și Bayern (Germania) există de câțiva ani o serie de neînțelegeri legate de politica în ceea ce privește transportul rutier. Autortățile din Bayern salută inițiativa chiar dacă aceasta nu rezolvă toate problemele.

Autoritățile din Tirol au interzis în mai multe zile, pe perioada de iarnă, ieșirea de pe autostradă pe anumite tronsoane pentru traficul de tranzit. O altă problemă este legată și de verificarea în bloc a camioanelor, ceea ce duce la cozi imense în punctele de trecere a frontiere. Astfel, în prima jumătate a anului 2020 sunt deja stabilite 20 de zile în care tranzitul se va face doar după controale în bloc.

Asta din cauza faptului că în fiecare an în regiunea Brenner circulă peste 2.4 milioane de camioane, mai mult decât prin oricare alt punct de trecere din Alpii Francezi și Elvețieni la un loc.

Autoritățile din Tirol vor chiar să impună o taxă mai mare, pe acest segment de drum, pentru a descuraja transportatorii să mai aleagă această rută pentru transportul spre München și Verona.

În prezent, Austria are 2.200 km de autostrăzi și drumuri expres, 33.000 km de drumuri naționale și 88.000 km de drumuri județene.

Din aceeași categorie...

Back to top button