Stiai ca

Cine a fost Sfântul Mucenic Hristofor, ocrotitorul șoferilor și al tuturor călătorilor

În data de 9 mai este prăznuit Sfântul Mucenic Hristofor, ocrotitorul călătorilor și Patronul Spiritual al transportatorilor rutieri din România.

Dar cine a fost Sfântul Mucenic Hristofor? Încă din secolul al IV-lea, Sfântul Mucenic Hristofor, martirul ”purtător de Hristos” (hristo + foros), a fost reprezentată în mai multe variante. În prima ipostază, Sfântul Hristofor ne apare ca un bărbat de rând, care îl duce în spate pe Hristos prunc, peste o apă. Această slujbă, de a traversa oamenii peste apă, o făcea deoarece avea o înălțime și o putere mai mari decât a oamenilor obișnuiți. Cea de-a doua ipostază este aceea în care bărbatul ne apare având cap de câine și o cruce în mână, crucea de mucenic.

Cine a fost Sfântul Mucenic Hristofor, ocrotitorul șoferilor și al tuturor călătorilor

Într-o epocă în care creştinii erau persecutaţi, sub împăratul Decius (249-251 d.H.), Hristofor a fost sfătuit de un sihastru să se convertească şi, întrucât nu putea să postească, încerca să-şi spele greşeala ajutându-i pe oameni să treacă cu bine un râu foarte periculos din zonă, care a curmat multe vieţi.

Într-o zi, un copil l-a rugat să-l ducă pe celălalt mal al apei. Pe măsură ce înaintau, curenţii deveneau tot mai puternici, iar cel mic părea să fie tot mai greu. Cu mare greutate şi riscându-şi viata, Hristofor a reuşit să-l aducă la mal, iar copilul i-a spus: ”Ai purtat pe umeri nu doar lumea toată, ci şi pe Cel care a creat-o. Eu sunt Hristos, regele tău, pe care L-ai slujit cu credinţă”.

Cine a fost Sfântul Mucenic Hristofor, ocrotitorul șoferilor și al tuturor călătorilor

De aceea, numele lui Hristofor înseamnă ”Purtătorul de Hristos”. În urma acestei întâmplări, adeziunea lui faţă de divinitate s-a aprofundat şi a propovăduit religia creştină celor păgâni, până a ajuns în oraşul Lycia, din Asia Mică. Furios, guvernatorul regiunii i-a cerut să renunţe la credinţa lui şi, pentru că sfântul nu l-a ascultat, a poruncit să i se taie capul. Moaştele Sfântului Hristofor au fost duse în insula Rab, din Croaţia. Când normanzii au încercat să invadeze această regiune şi să asedieze oraşul, racla cu osemintele mucenicului a fost pusă în zidurile oraşului şi, în mod miraculos, vântul şi-a schimbat brusc direcţia, iar corăbiile duşmane au fost îndepărtate de ţărm.

VEZI ȘI: IRU: UE propune un stimulent pentru o Eurovinietă ”acidă”

La solicitarea Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis în 2014 ca Sfântul Mucenic Hristofor să fie Patronul Spiritual al transportatorilor rutieri din România.

Cu prilejul prăznuirii Sfântului Mucenic Hristofor, UNTRR a transmis un mesaj tuturor transportatorilor români, familiilor acestora și partenerilor din activitatea de transport rutier.

Din aceeași categorie...

Back to top button