InfrastructuraȘtiri

Circulația camioanelor pe Lotul I Nădlac – Arad pusă sub semnul întrebarii

Conform Ziare.com, cei 22 de kilometri ai Lotul I al autostrăzii Nadlac-Arad, ar putea fi deschiși circulaţiei rutiere în jurul datei de 18 decembrie, în condiţiile în care lucrările la corpul şoselei au fost finalizate şi mai trebuie realizate doar şanţuri, garduri sau poduri, spun reprezentanţii constructorului. Cu toate acestea, circulația vehiculelor de tonaj pe această bucată de autostradă este pusp sub semnul întrebării. Adrian Adler, director al proiectului autostrăzii Nadlac-Arad, a declarat, vineri, ca lotul I ar putea fi deschis circulaţiei săptămâna viitoare, pentru că lucrările au fost încheiate.

„Au fost finalizate lucrările la corpul autostrăzii, iar de acum se lucrează doar în exteriorul acesteia, cum ar fi la şanţuri, garduri sau poduri. Aşteptăm la începutul săptămânii viitoare o comisie tehnică de la CNADNR, care va verifica elementele ce ţin de siguramta circulaţiei, astfel încât dacă se primeşte acceptul, traficul va fi deschis în jurul datei de 18 decembrie”, a declarat Adler.

Circulația camioanelor pe Lotul I Nădlac - Arad pusă sub semnul întrebarii

El a precizat că, pentru a se putea circula pe autostradă, s-au mai finalizat şase kilometri din lotul II, care asigură legătura cu DN7 printr-un nod rutier existent lângă oraşul Pecica. La capătul de la frontiera cu Ungaria, va exista un alt drum de legătură cu DN7, spre actualul punct de control pentru trecerea graniţei.

„Acest drum de legătură are doar două benzi, motiv pentru care propunem ca traficul pe lotul I să fie deschis doar pentru autoturisme. În caz contrar, apare riscul unor blocaje create de camioanele care în mod obişnuit aşteaptă în coloană controlul de la frontieră. Luăm în calcul şi posibilitatea ca tirurile să circule pe lotul I doar pe sensul spre Arad”, a declarat Adler.

Referitor la lotul II, cuprins între Pecica şi Arad, Adler a declarat că acesta va fi deschis circulaţiei cel mai probabil în luna iunie 2015, perioadă în care ar urma să fie finalizată şi autostrada din Ungaria cuprinsă între Nădlac şi Mako.

Construcţia Autostrăzii Nadlac-Arad a fost împărţită în două loturi, pe o distanţă totală de aproape 39 kilometri. Primul a fost adjudecat iniţial de asocierea romano-portugheza Romstrade-Monteadriano Engenharia e Construcao-Donep Construct, pentru 115.8 milioane de euro, iar lotul II a revenit Alpine Bau, valoarea contractului fiind de 124.45 milioane de euro.

Lucrările de construcţie pentru cele două tronsoane au fost deschise în octombrie 2011, termenul de execuţie fiind de un an şi jumătate.

CNADNR a reziliat la finele anului 2012 contractul pentru construirea primului tronson al autostrăzii, motivul principal fiind întârzierea lucrărilor, şi a atribuit, în decembrie 2013, asocierii italo-germane Astaldi-Max Boegl, un contract de 308 milioane de lei (69 de milioane de euro), cu TVA, pentru finalizarea acestora.

CNADNR a reziliat în vara anului trecut şi contractul de proiectare şi execuţie a lotului II după falimentul constructorului Alpine Bau din Austria, comunicând la vremea respectivă ca stadiul de execuţie a lucrării era de 84,75%. Lotul II al autostrăzii Nadlac-Arad, în lungime de 16,6 kilometri, va fi finalizat tot de asocierea italo-germana Astaldi – Max Boegl.

Din aceeași categorie...

Back to top button