In FocusTop News

Citirea de la distanță a tahografelor digitale ale camioanelor, în Germania

La sfârșitul lui 2020, poliția rutieră din Saxonia a fost echipată cu o nouă tehnologie care permite citirea de la distanță a tahografelor digitale ale camioanelor – sistemul DSRC (Dedicated Short Range Communication) – care poate depista dacă există anomalii într-un camion, fără a fi nevoie să-l mai oprească.

Acest lucru face din landul Saxonia primul stat federal care este complet echipat cu această tehnologie.

Citirea de la distanță a tahografelor digitale ale camioanelor, în Germania

„Noua tehnologie de implementare aduce o contribuție majoră la creșterea siguranței traficului. Datorită acestui fapt, noi, ca poliție rutieră, putem lucra și mai precis și cu succes”, spune Frank Wobst, șeful Inspectoratului de Poliție Rutieră Görlitz.

Baza controalelor la distanță este articolul 9 din Reg. (UE) nr. 165/2014. Acesta prevede detectarea timpurie a unei eventuale manipulări sau utilizări greșite a tahografului prin comunicare la distanță după ce echipamentul cu dispozitive de generația a doua a devenit obligatoriu în iunie 2019.

Preselecția vehiculelor pentru control are loc pe baza a 19 date de bază citite la distanță, care oferă informații dacă, de exemplu, sursa de alimentare a fost întreruptă sau dacă cardul șoferului este invalid. În cazul în care dispozitivul raportează o neregulă, poliția efectuează verificări specifice. În caz contrar, camionul continuă să circule fără oprire.

VEZI ȘI: Olanda testează echipamente de citire de la distanță a tahografelor digitale

Citirea la distanță prin sistemul DSRC permite poliției rutiere nu numai să obțină o imagine cuprinzătoare a situației, ci și să efectueze controale de trafic direcționate și eficiente.

„Munca bună a poliției necesită echipament bun. Cu noua tehnologie pentru citirea de la distanță a tahografului digital, stabilim un standard ridicat în toată Saxonia și suntem primul stat federal care are acest tip de echipamente la nivel național. Pe baza citirii de la distanță, vom putea controla și vehiculele care la prima vedere nu ridică suspiciuni. În acest fel, controalele nu vor fi doar mai eficiente, ci și mai obiective. Aceasta este o contribuție la mai multă siguranță pe drumurile noastre”, spune ministrul de interne al Saxoniei, prof. Dr. Roland Wöller.

În practică, citirea la distanță este utilizată în principal pentru controlul traficului pe autostradă. Integritatea și autentificarea datelor trebuie asigurate, iar utilizarea sistemului DSRC este limitată la autoritățile de supraveghere responsabile.

Datele colectate vor fi stocate numai pe durata controlului.

Din aceeași categorie...

Back to top button