CJUE a început audierile în procesele împotriva Pachetului de Mobilitate

Curtea Europeană de Justiție a început audierile în procesele intentate de Lituania, Bulgaria, România, Cipru, Malta, Ungaria și Polonia împotriva Pachetului de Mobilitate. O decizie este așteptată spre sfârșitul anului.
Cele 7 state UE au deschis în total 14 procese contra Pachetului Mobilitate 1. Polonia, Bulgaria și România au atacat toate cele trei regulamente, iar Lituania și Cipru câte două. Luni, Curtea Europeană de Justiție a început audierile în toate aceste 14 procese.
Țările care contestă Pachetul Mobilitate 1 consideră că noile reguli de cabotaj, întoarcerea șoferilor acasă sau la sediul companiei la cel mult patru săptămâni și întoarcerea camioanelor în țara de origine la cel mult opt săptămâni sunt discriminatorii și ilegale.
De asemenea, sunt reclamate în mod repetat regulile de detașare a șoferilor de camion în general sau interdicția de a petrece perioadele de repaus săptămânal normal în vehicul. Reclamanții cer revizuirea sau ștergerea completă a specificațiilor Pachetului de Mobilitate la care se opun. Dacă acest lucru nu se întâmplă, unele dintre statele reclamante doresc ca întreg Pachetul de Mobilitate să fie retras.
VEZI ȘI: Olanda introduce noi amenzi, în legătură cu Pachetul de Mobilitate
Un avocat bulgar a argumentat că Pachetul de Mobilitate nu oferă reguli corecte, ci mai degrabă ascunde interesele economice ale statelor UE din centrul Europei. Astfel, noile reguli ar fi gândite pentru a face aceste state și mai puternice și pentru a slăbi țările de la periferia UE.
Un avocat lituanian a criticat reglementările privind perioadele de odihnă ca fiind nerealiste, din cauza infrastructurii slab dezvoltate. De asemenea, reglementările care impun șoferilor de camion să se întoarcă în țările lor de origine ar limita dreptul de bază al acestor șoferi la odihnă. ”Dreptul ar trebui să fie un drept și nu o obligație”, a spus avocatul lituanian.
Avocații Parlamentului European și ai Consiliului UE, susținuți de reprezentanți ai altor țări UE precum Suedia, Germania, Franța și Italia, au apărat Pachetul de Mobilitate și au respins acuzațiile. Avocatul Consiliului UE a contraatacat acuzația Bulgariei și a spus că alte țări de la periferia UE, precum Irlanda și Finlanda, nu se opun Pachetului de Mobilitate. ”Există doar modele de afaceri. Iar unul dintre modelele de afaceri din unele părți ale UE se bazează pe salarii mici”, a spus avocatul consiliului.
După audieri, următorul pas va fi ca avocatul general al CJUE să își formuleze concluziile, care vor indica soluția pentru judecata finală. De obicei, între audierile orale și concluzii trec câteva luni. Verdictul final este așteptat spre sfârșitul anului. De obicei, CJUE are nevoie între 6 și 10 luni pentru a lua o decizie.