CJUE ar putea anula întoarcerea camioanelor la 8 săptămâni

Întoarcerea camioanelor în țara de înmatriculare la 8 săptămâni este singura măsură din Pachetul Mobilitate 1 ce ar putea fi anulată de CJUE, în verdictul așteptat spre finalul anului.
Pachetul Mobilitate 1 a împărțit Uniunea Europeană în două. Pe de o parte, România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Ungaria, Malta și Cipru au contestat vehement noul regulament, iar de cealaltă parte Italia, Franța, Olanda, Danemarca, Germania, Luxemburg, Suedia și Austria sunt susținătorii cei mai aprigi.
La Curtea Europeană de Justiție a UE există în prezent mai multe procese deschise de prima parte împotriva mai multor prevederi. Cele mai importante dintre acestea sunt regulile privind detașarea șoferilor, pauza săptămânală normală în afara vehiculului și întoarcerea camioanelor în țara de proveniență la maxim 8 săptămâni.
Audierile în aceste procese au avut loc la 25 aprilie, iar după vacanța de vară, undeva în luna septembrie, este așteptată opinia avocatului general al CJUE. Opinia va da indicii despre deciziile finale în aceste procese, așteptate după alte câteva luni.
VEZI ȘI: Tahograful inteligent 2 afectează detașarea șoferilor
Dintre prevederile contestate, întoarcerea camioanelor în țară la 8 săptămâni are cele mai mari șanse de a fi anulată de CJUE. În timpul audierilor, reprezentanții Parlamentului European și ai Consiliului UE nu au părut să aducă argumente puternice privind evaluarea efectelor acestei prevederi înainte de adoptare. Chiar și Comisia Europeană s-a declarat împotriva măsurii, care nu a făcut parte din propunerea inițială adoptată de CE, la 31 mai 2017.
Pe de altă parte, reguli precum cele pentru cabotaj, detașare, întoarcerea șoferilor în țara de origine la maxim 4 săptămâni sau interzicerea perioadei de repaus săptămânal normal în cabină au șanse infime de a fi anulate și cel mai probabil vor rămâne neschimbate.