LegislatieTop News

CJUE: RCA obligatoriu și pentru camioane și autobuze nefuncționale

Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis că proprietarii trebuie să încheie asigurarea obligatorie RCA și pentru mașinile nefuncționale care nu au fost retrase din circulație.

Potrivit deciziei CJUE, ”încheierea unui contract de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto este obligatorie atunci când vehiculul în cauză este înmatriculat într-un stat membru și nu a fost retras în mod legal din circulație”.

CJUE: RCA obligatoriu și pentru camioane și autobuze nefuncționale

Astfel, obligația de a încheia o poliță RCA pentru un autovehicul nu poate fi exclusă ”pentru simplul fapt că, la un moment dat, un vehicul înmatriculat nu este apt să circule din cauza stării sale tehnice”.

Decizia CJUE vizează un litigiu din Polonia, în care o colectivitate locală a devenit proprietar prin confiscare al unei mașini nefuncționale, care a fost casată și radiată ulterior. După ce mașina a fost radiată, Fondul de Garantare a Asigurărilor din Polonia a amendat comunitatea cu aproape 1.000 de euro pentru neîncheierea unei polițe RCA pe toată perioada în care a fost proprietar, chiar dacă mașina nu era funcțională.

Decizia recentă a CJUE se bazează pe una similară din 2018, ce stabilea că proprietarii de mașini înmatriculate funcționale sunt obligați să încheie polițe RCA pe care nu mai intenționează să le conducă și le țin doar parcate.

VEZI ȘI: Conform CJUE, Germania a calculat incorect taxa de drum pentru camioane

De asemenea, în 2019, CJUE a stabilit că și pagubele produse de un autovehicul parcat pot fi acoperite de RCA. De exemplu, dacă o mașină ia foc, iar incendiul afectează și imobilul (garajul) în care se află, asigurătorul poate fi obligat la plata despăgubirilor.

Deciziile CJUE sunt obligatorii pentru toate instanțele din Uniunea Europeană care se confruntă cu cazuri asemănătoare. În plus, autoritățile naționale trebuie să țină cont de ele în legislația internă.

Din aceeași categorie...

Back to top button