CJUE: Transportul de containere goale nu este cabotaj

Curtea de Justiție a UE (CJUE) a decis recent, la sesizarea unei companii românești, că transportul de containere goale poate fi scutit de regulile de cabotaj.
Decizia CJUE din 14 septembrie 2023, în Dosarul C-246/22, a venit după o cerere formulată în fața unei instanțe de drept comun (Amtsgericht Köln), în cadrul unei proceduri între BW, administratorul societății de transport TIM-Trans Impex SRL, și BALM (fostul BAG), privind aplicarea unei amenzi administrative pentru încălcarea dispozițiilor referitoare la operațiunile de cabotaj.
La 22 ianuarie și 6 februarie 2020, în cadrul unor controale efectuate la Contargo Rhein-Neckar GmbH, BAG a formulat obiecții cu privire la 60 de operațiuni de transport efectuate în numele acestei societăți de către TIM-Trans Impex SRL, în perioada 6-27 mai 2019.
Biroul Federal l-a acuzat pe BW, administratorul TIM-Trans Impex, că a transportat, în cel puțin 57 de ocazii, containere goale care nu se încadrau în tratamentul privilegiat acordat transportului combinat și următoarele din GüKGrKabotageV și care, în consecință, constituiau operațiuni de cabotaj.
Prin urmare, potrivit BAG, BW, în calitatea sa de director general, a depășit limita de trei operațiuni de cabotaj în șapte zile prevăzută la articolul 8 din Regulamentul nr. 1072/2009.
VEZI ȘI: Comisia Europeană adoptă o nouă propunere privind transportul combinat
În speță, din decizia de trimitere reiese că activitatea comercială a societății de transport în discuție în litigiul principal constă în preluarea unui container gol dintr‑un terminal de containere, în transportul acestuia la punctul de încărcare a mărfii în cauză și, odată încărcat, în transportul containerului respectiv până la un port maritim pentru a continua partea din transportul combinat care nu se efectuează pe cale rutieră, realizând astfel un traseu rutier inițial, în sensul articolului 1 din Directiva 92/106. În mod similar, atunci când este vorba despre un traseu rutier final, în sensul acestui articol, societatea respectivă preia un container plin dintr‑un port maritim, transportă acest container până la punctul de descărcare a acestei mărfi și, odată descărcat, aduce containerul gol menționat la un terminal de containere.
Practic, subiectul judecății a fost dacă acest tip de transport se încadrează la ”transport combinat” sau la ”cabotaj”.
Articolul 1 din Directiva 92/106/CEE a Consiliului din 7 decembrie 1992 privind stabilirea unor norme comune pentru anumite tipuri de transporturi combinate de mărfuri între statele membre, trebuie interpretat în sensul că transportul rutier de containere goale între un terminal de containere și un punct de încărcare sau de descărcare a mărfurilor se încadrează în noțiunea de ”transport combinat” în sensul acestui articol, astfel încât acesta beneficiază de regimul liberalizat prevăzut pentru etapele inițiale și/sau finale ale transportului rutier care fac parte integrantă dintr-o operațiune de transport combinat, în sensul articolului 4 din directiva menționată, și care sunt exceptate de la aplicarea dispozițiilor privind cabotajul prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 1072/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piața transportului rutier internațional de mărfuri.
Prin decizia din 30 octombrie 2020, BAG l-a amendat pe BW cu 8.625 de euro pentru încălcarea normelor privind operațiunile de cabotaj. Potrivit Biroului Federal, transportul unui container gol înainte de încărcare sau după descărcare face obiectul limitărilor privind cabotajul prevăzute la articolul 8 din Regulamentul nr. 1072/2009.
Astfel, obiectul judecății se completează, pe lângă discutia între ”cabotaj” și “ transport combinat”, și cu nevoia de a stabili dacă transportul containerelor goale între un terminal de containere și punctul de încărcare sau de descărcare a mărfurilor constituie o deplasare accesorie, dar indispensabilă pentru realizarea transportului principal, și anume a transportului mărfurilor, din care face parte integrantă, sau nu.
CJUE a concluzionat că transportul de containere goale nu reprezintă cabotaj, ci transport combinat, și trebuie exceptat de la prevederile restrictive ale cabotajului.