Sustenabilitate

Clariant a finalizat construcția primei fabrici de etanol celulozic din România

Clariant anunță finalizarea construcției fabricii sunliquid pentru producția de etanol celulozic din reziduuri agricole de la Podari, România.

Aceasta reprezintă un pas important în implementarea la scară comercială a tehnologiei sunliquid. Unitatea va deveni operațională în acest trimestru.

Clariant a finalizat construcția primei fabrici de etanol celulozic din România

”Biocombustibilii și produsele biochimice produse din reziduuri agricole joacă un rol important în reducerea amprentei de carbon. Această investiție și comercializarea cu succes a acestei noi tehnologii reprezintă o etapă importantă pentru Clariant și o dovadă suplimentară pentru strategia noastră ambițioasă de creștere, condusă de inovații care contribuie la o lume mai durabilă”, a declarat Conrad Keijzer, Chief Executive Officer al Clariant.

Investiția aduce beneficii economice substanțiale regiunii. Prin aprovizionarea cu materii prime din surse locale, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră poate fi maximizată. De asemenea, vor apărea noi oportunități de afaceri suplimentare de-a lungul lanțului valoric la nivel regional. Produsele derivate din procesul de producție vor fi utilizate pentru obținerea de energie regenerabilă astfel încât fabrica să fie independentă de sursele de energie fosilă.

VEZI ȘI: Amoniacul ar putea fi folosit pentru transportul hidrogenului

Etanolul celulozic rezultat este un biocombustibil de generație a doua aproape neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon. Pe lângă amestecarea în combustibilul convențional, bioetanolul oferă și alte oportunități de valorificare, putând fi folosit în produsele chimice cu o bază bio, precum și în combustibilul sustenabil utilizat în aviație.

Fabrica din Podari, județul Dolj, este construită pe o suprafață de 10 hectare. Construcția a fost inițiată în 2019, lucrările fiind realizate cu ajutorul unei echipe formată din 800 de muncitori. Pentru asigurarea materiei prime necesare s-au semnat contracte cu peste 300 de fermieri locali.

Din aceeași categorie...

Back to top button