Comisia Europeană adoptă o nouă propunere privind transportul combinat

Comisia Europeană a prezentat azi o nouă propunere privind transportul combinat, cu intenția de a face transportul de mărfuri mai sustenabil, în comparație cu transportul pur rutier.
Propunerea actualizează actuala directivă privind transportul combinat și completează pachetul pentru ecologizarea transportului de marfă, în mare parte adoptat în iulie 2023.
În timpul operațiunilor de transport intermodal, o unitate de încărcare, cum ar fi un container, este mutată printr-o combinație de mijloace de transport (camion, tren, șlep, navă sau avion). Transportul combinat combină flexibilitatea transportului rutier, care va fi folosit în continuare pentru prima și ultima etapă a unei călătorii, pentru a se asigura că orice locație din UE poate fi atinsă, cu performanța de mediu a transportului feroviar și naval pentru etapa principală a călătoriei.
”În 2022, 13,6 miliarde de tone de mărfuri au fost transportate pe drumurile UE. Acest transport de marfă este esențial pentru economia UE și, pe măsură ce cererea crește, trebuie să ținem sub control costurile și emisiile. Prin propunerea noastră, camioanele vor continua să aibă un rol în sectorul transportului de marfă, dar combinarea acestora cu alte moduri de transport mai durabile, cum ar fi barje, transport maritim pe distanțe scurte sau trenuri, va reduce costurile externe ale transportului și va optimiza utilizarea rețeaua de transport în beneficiul cetățenilor și al economiei noastre”, a declarat Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.
VEZI ȘI: Majoritatea statelor UE susțin propunerea de scădere a emisiilor de CO2 ale camiaonelor
Revizuirea de astăzi își propune să facă transportul intermodal mai eficient și mai competitiv. Ea reorientează sprijinul asupra operațiunilor care reduc cu cel puțin 40% externalitățile negative în comparație cu operațiunile pur rutiere între aceleași puncte de plecare și de sosire. Platformele digitale înființate în temeiul Regulamentului privind informațiile privind transportul de marfă electronic (eFTI) vor oferi un instrument de calcul care să permită organizatorilor de transport să demonstreze dacă operațiunea lor este eligibilă pentru sprijin. Ei vor transmite informațiile necesare într-un mod accesibil, iar sistemele digitale acreditate se vor ocupa de rest.
Propunerea introduce o exceptare de la restricțiile temporare de condus, precum interdicțiile de circulație din weekend, de sărbători și de noapte, pentru camioanele implicate în transportul combinat. Scopul este de a îmbunătăți utilizarea terminalelor și a altor capacități de infrastructură, permițând camioanelor care efectuează segmentele scurte de alimentare să ajungă la terminale atunci când este necesar, pe baza orelor de plecare a trenurilor, barjei sau navelor.
Propunerea stabilește statelor membre un obiectiv de competitivitate, pentru a reduce cu cel puțin 10% costul mediu din ușă în ușă al operațiunilor de transport combinat în decurs de 7 ani. De asemenea, operatorilor de terminale li se va cere să furnizeze informații minime pe site-urile lor web cu privire la serviciile și facilitățile de la terminalele lor de transbordare din UE.
Propunerea va fi acum examinată de Parlamentul European și de Consiliu în cadrul procedurii legislative ordinare.