Pachet de MobilitateȘtiriTop News

Comisia Europeană propune o perioadă de grație pentru tahograful inteligent 2

Comisia Europeană a propus o perioadă de grație până la finalul anului pentru echiparea camioanelor și autocarelor noi înmatriculate după 21 august 2023 cu tahograful inteligent 2 (SMT2), atât pentru transportul național, cât și pentru transportul internațional.

Potrivit IRU, statele membre pot oferi operatorilor răgaz până la 18 august 2025 pentru echiparea retrofit a vehiculelor înmatriculate între 21 august 2023 și 31 decembrie 2023 cu dispozitive SMT 2.

Data este aliniată cu termenul limită pentru echiparea retrofit a vehiculelor neechipate cu SMT2 folosite în operațiuni de transport internațional.

”Suntem bucuroși că CE ne-a ascultat pe noi și statele membre. Pe piață pur și simplu nu există suficiente dispozitive SMT2 în acest moment. Fără această perioadă de grație, zeci de mii de camioane și autocare noi ar fă rămas blocate în depozite și parcări în toată UE”, a spus Raluca Marian, director IRU pentru relația cu UE.

VEZI ȘI: România va deschide un nou punct de trecere a frontierei cu Ungaria, la Beba Veche

”Câteva state membre au decis unilateral să ofere o perioadă de grație pentru echiparea cu tahograful inteligent 2. Dar suntem fericiți că CE a propus o abordare coordonată și armonizată”, a mai spus oficialul IRU.

Noul dispozitiv SMT2 vine cu funcții noi față de tahograful inteligent 1, precum înregistrarea automată a trecerii granițelor și posibilitatea autorităților de control de a face verificări preliminare de la distanță. SMT2 este un instrument cheie pentru monitorizarea regulilor de cabotaj și chiar de detașare a șoferilor, conform Pachetului de Mobilitate din UE.

Din aceeași categorie...

Back to top button