GreenZone

Comisia Europeană propune un obiectiv pentru 2040: cu 90% mai puține emisii de CO2

Pe lângă obiectivele deja existente la nivel european pentru 2030 și 2050, Comisia Europeană propune acum un obiectiv intermediar până în 2040: o reducere cu 90% a emisiilor de CO2.

În lupta împotriva crizei climatice, Comisia dorește să reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră în Europa până în 2040. Astăzi, CE își va prezenta recomandarea pentru un obiectiv climatic pentru 2040. Potrivit unui proiect, Comisia propune reducerea emisiilor cu cel puțin 90% până în acest an, comparativ cu 1990.

Până în prezent, UE și-a stabilit obiective de reducere a emisiilor de CO2 cu 55% până în 2030, față de 1990, și de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050. Pachetul legislativ ”Fit for 55” sub umbrela așa-numitului Green Deal este menit să asigure acest lucru. Strategia include măsuri în diverse domenii, precum energie, transport, industrie și agricultură.

În proiect au fost examinate trei opțiuni de obiectiv pentru 2040. Au fost analizate și consecințele reducerii emisiilor cu până la 80% față de 1990 și cu 85-90%. Cu toate acestea, o reducere de 90-95% este singura opțiune care corespunde recomandărilor Comitetului Consultativ Științific European pentru Schimbările Climatice și nu pune în pericol obligațiile UE în temeiul Acordului de la Paris, se arată în proiect.

VEZI ȘI: Europa are în prezent 265 de stații de alimentare cu hidrogen

”Opțiunea 3 oferă UE cea mai puternică acțiune privind schimbările climatice, care este necesară mai mult ca niciodată pentru a evita punctele critice ireversibile cu impact necunoscut și potențial catastrofale asupra societății umane și a ecosistemelor”, au scris autorii. Cu cât acțiunea climatică este întârziată mai mult, cu atât costurile umane și economice ale schimbărilor climatice ar fi mai mari.

Pentru a atinge obiectivul, conform proiectului, energiile regenerabile ar trebui să continue să își crească ponderea, iar utilizarea combustibililor fosili solizi ar trebui redusă treptat. Conform recomandărilor Comisiei, emisiile ar trebui reduse și în agricultură.

Obiectivul declarat al Comisiei Europene nu este o propunere legislativă, ci mai degrabă o recomandare pentru un obiectiv pentru 2040 ca următorul pas pe drumul către neutralitatea climatică. Această propunere ar trebui să fie prezentată în termen de șase luni de la prima evaluare globală a Acordului de la Paris, care a avut loc la conferința COP28 privind schimbările climatice din Dubai, în decembrie.

După alegerile europene de la începutul lunii iunie, va fi sarcina viitoarei Comisii UE să prezinte o propunere legislativă pentru a stabili obiectivul climatic pentru 2040. Miniștrii mediului din UE se vor ocupa probabil de recomandarea Comisiei în lunile următoare.

Din aceeași categorie...

Back to top button