In FocusTop News

Reforma vamală: Trecerea Uniunii Vamale la nivelul următor

Reforma Uniunii Vamale include modificări pentru modernizarea și simplificarea formalităților vamale și instituirea unei autorități vamale centrale a Uniunii Europene.

La 17 mai 2023, Comisia Europeană a publicat propunerea pentru o reformă ambițioasă și cuprinzătoare a Uniunii Vamale a Uniunii Europene. Accentul este pus pe o nouă platformă de date vamale a UE, care ar trebui să faciliteze multe lucruri pe termen lung.

Banner Infotrucker utilizare DBE 600 x 150

Comisia Europeană consideră că reforma este necesară pentru a crea o Uniune Vamală agilă și pregătită pentru creșterea volumelor de schimburi comerciale și pentru tranzițiile digitale.

Prin reforma Uniunii Vamale, Comisia Europeană urmărește să reducă costurile de conformare pentru administrațiile vamale și întreprinderi prin proceduri vamale simplificate și modernizate, reducând în același timp riscurile de eludare pentru a proteja interesele financiare și nefinanciare ale UE și integritatea pieței unice a UE.

VEZI ȘI: Thermo King a prezentat dispozitivul telematic BlueBox Lite

Printre modificările-cheie ale propunerii de reformă vamală se numără desemnarea platformelor digitale drept “importatori prezumtivi” și transferarea către aceste platforme a responsabilității de a plăti taxele vamale aplicabile, precum și de a asigura conformitatea cu noile cerințe procedurale și legislative.

Principalele modificări-cheie propuse

Ca parte a planului de simplificare și modernizare a procedurilor vamale, Comisia Europeană a propus următoarele modificări esențiale:

  • Va fi înființat EU Customs Data Hub – o interfață unică la nivelul UE prin care comercianții pot transmite date vamale. Atunci când va fi pus în aplicare, comercianții vor trebui să se ocupe de un singur sistem IT și de un singur set de proceduri.
  • Va fi înființată o autoritate vamală a UE pentru a reduce riscurile de eludare și fraudă. Autoritatea vamală a UE va deveni responsabilă de gestionarea riscurilor la nivelul UE și de coordonarea gestionării crizelor operaționale.
  • Va fi introdus conceptul de comerciant “încredere și verificare”. Acești comercianți trebuie să furnizeze date în timp real cu privire la mișcarea transportului lor. În schimb, acești comercianți beneficiază de sarcini administrative reduse și de formalități vamale simplificate.
  • Introducerea unei abordări modernizate și mai transparente a proceselor de import prin comerț electronic. Platformele digitale vor fi considerate importatori prezumtivi și trebuie să raporteze vânzările de comerț electronic la vamă.
  • Va fi eliminată scutirea de taxe vamale pentru mărfurile de până la 150 de euro. Întreprinderile de comerț electronic pot opta pentru utilizarea tratamentului tarifar simplificat pentru calcularea taxelor vamale pentru mărfurile cu valoare redusă.

Ce poate însemna reforma Uniunii Vamale pentru comerțul electronic?

  • Desemnarea platformelor digitale ca importatori prezumtivi va transfera responsabilitatea îndeplinirii formalităților vamale și a plății taxelor vamale către aceste platforme digitale.
  • În cazul în care va fi înființat EU Customs Data Hub, comercianții nu vor mai trebui să se ocupe de sistemele informatice ale celor 27 de administrații vamale naționale separate, simplificând și eficientizând procesele vamale
  • În cadrul EU Customs Data Hub, documentele justificative pot fi prezentate o singură dată pentru mai multe transporturi, reducând astfel sarcinile administrative.
  • Dacă operatorii se califică drept operatori “Trust and Check”, aceștia beneficiază de mai multe facilități, cum ar fi mai puține controale fizice și pe bază de documente, și pot acorda liberul de vamă pentru mărfuri în numele autorităților vamale, ceea ce simplifică și raționalizează și mai mult procesele vamale.
  • Optarea pentru tratamentul tarifar simplificat pentru mărfurile din comerțul electronic poate simplifica importurile și reduce cuantumul categoriilor de taxe vamale în cinci categorii pentru mărfurile de valoare redusă.

Propunerea de reformă vamală a Comisiei Europene urmează procedura legislativă ordinară a UE, ceea ce înseamnă că Parlamentul European și Comisia Europeană trebuie să voteze asupra propunerii. În cazul în care propunerea este adoptată în mod oficial, se preconizează că anumite părți ale acesteia vor intra în vigoare începând cu anul 2028.

Ulterior, se preconizează că EU Customs Data Hub va fi pus în aplicare pentru majoritatea comercianților în 2032, devenind obligatoriu în 2038.

Din aceeași categorie...

Back to top button