Știri

Comisia Europeană vrea să faciliteze angajarea șoferilor din afara UE

Comisia Europeană vrea să ușureze emigrația legală și angajarea muncitorilor calificați din afara UE, inclusiv a șoferilor de camion.

În viitor, stabilirea și angajarea în UE a șoferilor de camion din afara Uniunii ar putea deveni mult mai ușoară. Autoritățile de la Bruxelles propun schimbarea regulamentelor pentru rezidență și permisele de muncă.

Comisia Europeană vrea să faciliteze angajarea șoferilor din afara UE

”Emigrația legală le oferă angajaților oportunitatea de a-și îmbunătăți condițiile de viață, iar angajatorilor posibilitatea de a atrage muncitori calificați, cu avantaje economice pentru toată lumea. Migrația face parte din ADN-ul Uniunii Europene”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Printre schimbările propuse se numără cea ca migranții cu permis de muncă să poată schimba angajatorii. De asemenea, permisul de muncă nu va fi retras dacă persoana în cauză își pierde temporar locul de muncă. În plus, anagajatorii care exploatează muncitorii vor fi sancționați. Pentru ca aceste propuneri să fie implementate, statele UE și Parlamentul European trebuie să agreeze o strategie comună.

VEZI ȘI: Șofer moldovean de camion dispărut de mai bine de o săptămână

Un proiect pilot va începe în această vară, cu refugiații din Ucraina. Alte parteneriate pentru muncitori calificați vor urma până la finalul anului cu țări precum Maroc, Tunisia și Egipt. În același timp, CE va cere țărilor respective acțiuni pentru combaterea emigrației ilegale.

Autoritățile UE propun și o digitalizare a procesului de emitere a vizelor pe termen scurt pentru zona Schengen. De asemenea, CE vrea să renunțe la obligativitatea vizelor pentru cetățenii din Kuweit și Qatar, țări cu risc minim pentru emigrație ilegală.

Din aceeași categorie...

Back to top button