In Focus

Comisia Tran a aprobat reformarea transportului combinat de mărfuri

Eurodeputații din Comisia TRAN au aprobat textul de reformare a Directivei 106/1992, privind stabilirea de norme comune pentru anumite tipuri de transporturi combinate de mărfuri între state membre.

Noul text apropbat de eurodeputații comisiei de transport a Parlamentului European stabilește normele de încurajare ale transportului combinat de mărfuri, anunță trasportoeuropa.it.

Comisia Tran a aprobat reformarea transportului combinat de mărfuri

Revizuirea regulilor privind transportului combinat face parte din Pachetul de Mobilitate I propus de Comisia Europeană, care include printre altele modificări ale timpilor de condus și odihnă, detașarea transnațională și cabotajul rutier, respinse pe 4 iulie în plenul Parlamentului European.

Textul Comisiei Europene a fost discutat de Comisia Tran pe baza raportului realizat de deputatului italian Daniela Aiuto și, la 10 iulie, Comisia a aprobat cu majoritate textul, care trebuie examinat acum de către Consiliul Miniștrilor Transporturilor și Comisia Europeană, respectiv să obțină aprobarea Camerei.

Unul dintre aspectele care au provocat dezbatere este lungimea maximă a secțiunii rutiere în contextul transportului intermodal, care a fost stabilită la 150 km (sau 20% din călătoria totală).

Textul prevede că o distanță rutieră în afara granițelor Uniunii Europene să nu facă parte din harta transport intermodal.

În plus, această lungime maximă a secțiunii rutiere se poate modifica pe baza adecvării terminalelor feroviare situate de-a lungul traseului de transport sau a altor limite geografice ori operaționale.

VEZI ȘI: Renault Trucks va prezenta noua gamă de vehicule electrice la IAA 2018

De asemenea, Comisia a declarat că statele membre ale UE trebuie să ia măsuri pentru a sprijini investițiile în terminale (în special cele situate pe coridoarele Ten-T, adică și România) iar, dacă investițiile publice sunt sub 35% este permisă scutirea notificării privind ajutorul de stat către Comisia Europeană.

Textul de reformare a Directivei 92/106/CEE aprobat de Comisia Tran mai cuprinde faptul că transportul intermodal trebuie să se supună regulilor privind cabotajul rutier și detașării transnaționale a lucrătorilor, respectiv că documentația electronică va fi acceptată.

Din aceeași categorie...

Back to top button