Compania Jost Group anchetată în Belgia pentru o fraudă de 65 de milioane de euro

Compania Jost Group este anchetată de Biroul Procurorului Federal pentru o fraudă de 65 de milioane de euro, folosind camioane înmatriculate în România și Slovacia.
Acuzați de abuz de lege și de faptul că doresc “un proces înainte de termen” pentru a forța compania Jost să se prăbușească, procurorii federali au prezentat marți, 26 februarie 2018, într-o sedință publică a Tribunalului din Liège, câteva elemente aflate în curs de investigare din dosarul judiciar în care compania belgiană este anchetată, scrie dh.be.
Vă reamintim că, pe 27 ianuarie 2019, Tribunalul din Liège a suspendat decizia de confiscarea a celor peste 300 de camioane ale companiei Jost de către Biroului Procurorului Federal.
Totuși, procurorii spun că cele 346 camioanele trebuiesc confiscate deoarece au fost utilizate pentru săvârșirea infracțiuniilor de care compania Jost Group este acuzată, considerând că un judecător civil nu are competența necesară de a suspenda decizia de confiscare.
Compania Jost Group este învinuită de autoritățile belgiene pentru o fraudă “gigantică” de 55 de milioane de euro, însă se presupune că prejudiciul total ar fi de aproape 65 de milioane de euro.
Începută în 2015, ancheta în cazul Jost Group a condus în 2017 la arestarea a patru persoane, printre care și a proprietarului companiei, Roland Jost, ulterior eliberat.
Compania este vizată în principal pentru filialele sale din Slovacia și România (Skip Trans), unde ar fi pus în aplicare “o fraudă socială gigantică”, așa cum este descrisă de autoritățile belgiene, prin intermediul sutelor de camioane înmatriculate în aceste țări, dar care efectuau transport efectiv în Belgia.
De altfel, procurorii federali au spus, marți, în fața instanței că “există indicii de crimă organizată, spălare de bani și trafic de persoane”.
Frauda totală este estimată în acest caz se ridică la 65 de milioane de euro, din care 45 de milioane de euro reprezintă neplata contribuțiilor sociale pentru ale salariilor șoferilor, iar 20 de milioane de euro alte contribuții sociale evitate.
VEZI ȘI: Noul Ford F-Max oferă suport logistic echipei M-Sport în Campionatul Mondial de Raliuri din 2019
În plus, față de frauda de 65 de milioane de euro, procurorii belgieni vorbesc și de 947 de victime ale traficului de ființe umane.
Ca parte a investigației, un ofițer de poliție sub acoperire a infiltrat în companie. Acesta a fost angajat în Slovacia de o companiei folosită paravan de Jost Group, fiindu-i oferit un salariu între 550 și 650 de euro pe lună pentru a lucra în Belgia, în baza unui contract pe care nu-l putea citi, fiind în slovacă.
De asemenea, a trebuit să lucreze imediat după semnarea unui document care pretindea că ar fi primit pregătire de securitate. Conform informațiilor de la dosar, acesta a raportat o problemă la sistemul ABS, însă reprezentanții companiei i-au spus că trebuie să conducă.
Potrivit informațiilor prezentate de procurori, șoferii companiei aveau un ritm de lucru de 18 ore pe zi și stăteau în camioane până la 8 săptămâni consecutive. Ofițerul de poliție sub acoperire a făcut 6 dușuri în patru săptămâni.
O percheziție efectuată în noiembrie 2018 într-o locație din Herstal a companiei, unde șoferii companiei dormeau, ar fi arătat că situația era una gravă.
Uneori, șoferii erau nevoiți să doarmă în camioanele lor, pentru că nu existau suficiente locuri în locațiile companiei, iar “când unii se plângeau, compania folosea măsuri de constrângere”, scrie dh.be, citând o sursă din cadrul anchetei.
Președintele Tribunalului din Liège a primit o decizie din partea companiilor care dețin camioanele folosite de compania belgiană Jost. Una din companiile vizate pentru confiscarea camioanelor este și o companie românească care a închiriat camioanele către Jost,
“Un gram de nebunie le-a trecut prin cap procurorilor de la Parchetul General”, spune avocatul companiei de transport din România, citat de publicația La Dernière Heure.
Într-o poziție oficială publicată pe 19 februarie 2019, Jost Group spune că a contestat puternic acuzațiilor care i se aduc și va continua să facă acest lucru. Grupul și-a manifestat întotdeauna dorința de a coopera cu autoritățile și speră sincer că este capabil să se apere într-un mediu pașnic.