Știri

Compania Waberer’s suspectată de fraudă socială în Belgia

Presa din Belgia și Olanda bănuiește companiile de transport din Europa de Est de practici neconcurențiale, acest lucru fiind alimentat recent de cele 300 de camioane ale companiei maghiare Waberer’s staționate pe perioada sărbătorilor de iarnă pe terenul unei ferme din Opglabeek, Belgia.

Compania Waberer’s a închiriat pe perioada sărbătorilor mai multe spații, inclusiv pământ de la o fermă belgiană pentru a putea parca camioanele pe perioada sărbătorilor, cât timp șoferii săi, maghiari și români vor petrece sărbătorile acasă. Acest lucru demonstrează încă o dată cât de mare este dezechilibrul în transportul rutier european. Companii cu plafon salarial mic, precum compania maghiară Waberer’s, accesează piața din vest, datorită granițelor deschise din Europa și concurează neegal companiile vestice.

Și pentru șoferii est-europeni este o muncă grea, aceștia fiind exploatați cu nerușinare, perioadele de sărbători precum cele de Crăciun sunt fiind printre puținele momente când aceștia sunt acasă lângă familie.

Compania Waberer’s suspectată de fraudă socială în Belgia

Fraudă socială masivă
Deoarece există suspiciunea de fraundă socială masivă asupra companiei maghiare Waberer’s, inspecția socială belgiană a lansat o anchetă în această privință.

[pullquote align=”right” cite=”Frank Moreels de la Uniunea Belgiană de Transport (BTB)” link=”” color=”#ff0000″ class=”” size=”14″]Companiile de transport plătească șoferii cu salariul din țara în care sunt angajați.[/pullquote]

Frank Moreels de la Uniunea Belgiană de Transport (BTB) susține faptul că șoferii est-europeni angajați ai companiei Waberer’s sunt la muncă în Belgia, Olanda sau Germania pe salarii din țările de origine, care sunt cu jumătate dacă nu cumva cu și mai mult mai mici decât cele din Belgia. De altfel, Uniunea Belgiană de Transport (BTB) a sesizat secretarul de stat de luptă împotriva fraudei sociale, care a trimis o echipă de inspecție la ferma din Opglabeek.

VEZI ȘI: Efectuezi pauza săptămânală normală în cabină? Poți să primești până la 1.500 euro amendă (Franța)

Situații similare cu cea din Belgia sunt semnalate și în Olanda sau Italia. Spre exemplu, în Olanda, sute de camioane est-europene sunt parcate în zone precum Roosendaal, Gilze, Eindhoven și Venlo.

alin dumitrache autoparco brescia

O situație similară ne-a fost semnalată din Italia de către corespondentul nostru local, Alin Dumitrache, care ne-a trimis și o poză din cadrul Autoparco Brescia Est în care se văd camioanele companiei Waberer’s dar și a altor companii de transport din Europa de Est, inclusiv compania românească Filip Spedition, parcate pe perioada sărbătorilor de iarnă.

Sursă foto: Truckstar / Alin Dumitrache

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button