Companiile de logistică DSV și Panalpina au fuzionat

Companiile de logistică DSV și Panalpina au fuzionat
Pe 1 aprilie 2019, danezii de la DSV A/S au anunțat achiziția elvețienilor de la Panalpina pentru 4.6 miliarde de dolari.

Fuziunea dintre DSV și Panalpina va da naștere celei mai mari companii de servicii logistice din lume, cu o cifră de afaceri de 118 miliarde coroane daneze (peste 15 miliarde de euro) și 60.000 de angajați.

Companiile de logistică DSV și Panalpina au fuzionat

Noua companie va fi numită DSV Panalpina, menținând astfel identitatea celor două companii.

Panalpina a cedat ofertei DSV A/S, care în ianuarie 2019 a trimis consiliului de administrație al companiei elvețiene o ofertă de cumpărare a unei acțiuni cu 170 de franci elvețieni.

Inițial, Fundația Ernst Göhner, care este acționarul principal al companiei Panalpina, cu 46% din acțiuni, a respins oferta, așa cum a făcut și în noiembrie 2018, în încercarea de negocia cu Kuehne & Nagel, însă imediat a devenit clar că ceilalți acționari erau dispuși de a accepta oferta DSV.

Acționarii Panalpina i-au oferit oportunitatea companiei asiatice de logistică Agility să intre în jocul de a prelua compania elvețiană.

Într-un final, elvețienii au ajuns la un acord cu DSV A/S pentru o ofertă publică de cumpărare care implică 69.9% din acțiuni. Acționarii principali, respectiv Fundația Ernst Göhner, Cevian și Artisan, și-au dat acordul în favoarea vânzării.

VEZI ȘI: ZF propune un sistem pentru monitorizarea unghiului mort la camioane

Acordul a venit după ce acționarul principal al Panalpina, Fundația Ernst Göhner (care deține încă 46% din acțiunile companiei elvețiene), a acceptat noua ofertă DSV A/S, considerând că, la sfârșitul tranzacției, va deveni cel mai mare acționar al noii companii cu o pondere de aproximativ 11% din acțiuni și va avea un reprezentant în Consiliul de Administrație.

La rândul său, Fundația Ernst Göhner se angajează să nu își vândă acțiunile în primii doi ani ai ofertei publice de cumpărare, care va fi lansată la sfârșitul lunii mai și se va încheia în iunie, cu posibilitatea extinderii ei.

Fuziunea dintre DSV și Panalpina va consolida transporturile aeriene și maritime, care vor atinge trei milioane de TEU pe an maritim și 1.5 milioane de tone aerian.

Activitățile de logistică terțe vor beneficia de contribuția Panalpinei, care deține 500 mii de metri pătrați de depozite.

Rețeaua de transport rutier va fi, de asemenea, consolidată. În general, cele două companii vor implementa sinergii puternice în diferite activități și pe piețele în care își desfășoară activitatea.

Follow #infotrucker