Companiile de transport pot intra în colaps din cauza lipsei de forță de muncă

Companiile de transport și logistitcă din Germania averttizează că, în acest moment, doar în această țară este un deficit de peste 60.000 de mii de șoferi.
Transportul rutier crește în fiecare an, dar condițiile de muncă și imaginea pe care o are șoferul de camion în piață este un impediment pentru atragerea de forță de muncă.
În acest moment sunt disponibile peste 60.000 de locuri de muncă pe postul de șofer de camion.
“Aprovizionarea cu marfă poate intra într-un colaps pentru că nu se mai găsesc șoferi”, spune Dirk Engelhardt, reprezentantul Asociației germane de transport, logistică și managementul deșeurilor (BGL).
Dintre cei 560.000 șoferi angajați la companii de transport din Germania, o mare parte dintre ei sunt trecuți de 50 de ani, iar în fiecare an aproximativ 30.000 se pensionează.
Prin urmare, transportatorii germani oferă beneficii pentru a-și păstra conducătorii auto sau a atrage alții de la companii concurente. Atunci când o creștere salarială nu este suficientă, aceștia oferă cazare și mașina, inclusiv un bonus pentru cei care aduc sau recomandă angajarea unor noi colegi în cadrul companiei. Sumele variază între 500 și 1.000 de euro în cazul unui succes.
Cu toate acestea, acestă practică este criticată de asociația de transportatori rutiere Fachverband Güterkraftverkehr, care o consideră nu numai imorală, ci și dăunătoare climatului din companie. Dar dacă pierzi mii de euro din cauza camioanelor oprite, aceste considerente pot trece pe locul al doilea.
VEZI ȘI: Scania a livrat 520 de autoșasiuri producătorului chinez de echipamente de beton Zoomlion
Raportul tinerilor care doresc să practice această meserie este mult prea mic pentru a acoperi necesarul, aceștia fiind speriați în primul rând de condițiile de lucru, dar și de ideea că transportul autonom îi va lăsa fără un job într-o perioadă destul de scurtă de timp.
Conform unui studiu intern, există o presiunea foarte mare pe șoferii de camion germani care sunt presați să livreze marfa la timp, chiar dacă acest lucru nu este practic posibil decât cu încălcarea legislației în domeniu.
Amenințarea că se vor angaja șoferi de csmion de pe alte piețe, “mai ieftini și mai eficienți” face ca tinerii să nu mai fie interesați de această meserie.
Din fericire, spun reprezentanții BGL, problema cu forța de muncă a apărut și în țările din Europa de Est, mult companii de transport fiind nevoite să mărească salariul minim și să ofere condiții de muncă mult mai bune.
De asemenea, asociația BGL se implică și în construcția și modernizarea locurilor de parcare, respectiv atragerea femeilor către meseria de șofer de camion, deoarece în acest moment este o nevoie foarte mare de conducători auto profesioniști, companiile neputând prelua toată cerearea de transport disponibilă din lipsă de personal.
În Germania, anul trecut doar 3.600 de tineri au început specializarea în domeniu, o cifră mult prea mică față de necesarul real din piață.