Companii de transportTop News

Companiile din România se plâng de lipsa șoferilor calificați

Potrivit unui sondaj al IRU, deficitul de șoferi de camion se va accentua cu peste 25% în 2021. Operatorii de transport din România spun că principala cauză este lipsa șoferilor calificați.

Sondajul IRU a cuprins 23 de țări, aproape toate temându-se de o adâncire a crizei de șoferi profesioniști. Deficitul se va acutiza mai puternic în țări precum Spania (150%), Mexic (175%) sau Turcia (192%).

Companiile din România se plâng de lipsa șoferilor calificați

Criza este și mai gravă în transportul de pasageri. Posturile neocupate de șoferi de autobuz și autocar din Europa va crește cu 226% în 2021.

Aproape 40% dintre operatorii de transport din România, dar și din Cehia, Norvegia, Rusia, Ucraina și Mexic, au indicat lipsa șoferilor calificați ca principală cauză a crizei.

Lipsa șoferilor calificați a depășit, în viziunea companiilor de transport, factori precum imaginea proastă a sectorului, condițiile grele de muncă sau dificultatea de a atrage tinerii și femeile către această profesie.

VEZI ȘI: Vârsta medie a șoferilor de camioane crește de la an la an

Cum economia globală este așteptată să își revină în 2021, operatorii de transport și expeditorii se confruntă tot mai mult cu lipsa șoferilor. Problema cauzează costuri mai mari, dificultăți operaționale și nemulțumirea clienților.

”Criza șoferilor s-a înrăutățit în acest an, după ce mulți șoferi seniori s-au retras de frica COVID-19. În plus, multe centre de calificare au fost închise, iar mulți șoferi au părăsit profesia din cauza dificultăților. Multor operatori de transport le va fi imposibil să găsească șoferi pentru a face față comenziilor viitoare”, a declarat Umberto de Pretto, Secretar General al IRU.

Multe companii de transport dedică deja resurse semnificative pentru identificarea, angajarea și instruirea șoferilor pentru a opera în concordanță cu standardele lor profesionale și de siguranță.

Din aceeași categorie...

Back to top button