Bus

Concepte de autobuze autonome care vor revoluționa transportul public

Concepte de autobuze cu tehnologie autonomă, care stau la baza modelelor de serie și vor revoluționa transportul public al viitorului.

Tehnologia de conducere autonomă este aproape gata, legislația încă nu, iar drumurile nici atât nu sunt pregătite. În ciuda acestor lucruri, producătorii de autobuze au dezvoltat o serie de sisteme autonome gata să preia o parte dintre funcțiile șoferului.

Concepte de autobuze autonome care vor revoluționa transportul public

Oficialii diferiților producători spun că această tehnologie va putea fi lansată în următorii doi ani. Deși shuttle-urile autonome nu mai sunt o noutate, acestea funcționând deja în zone private de mici dimensiuni, autobuzele din transportul public sunt tot mai aproape de a face acest pas important.

Mai jos, sunt câteva dintre conceptele producătorilor care folosesc tehnologie autonomă și care vor sta la baza modelelor de producție în serie.

Volvo. Un autobuz electric care se poate deplasa prin depou fără șofer? Conceptul este deja aici. Volvo 7900 Electric a făcut deja o demonstrație în noiembrie 2019 în depoul din Keolis, Gothenburg, Suedia. Autobuzul s-a deplasat cu succes în parcare și în zonele destinate operațiunilor de verificare, inclusiv spălare, mentenanță și reîncărcare, până să ajungă la punctul final de repaus selectat inițial. Și toate acestea cu pasageri la bord.

Concepte de autobuze autonome care vor revoluționa transportul public

Prima apariție a conceptului Volvo 7900 Electric a avut loc în martie 2019 în Singapore, atunci când producătorul suedez anunța că va demara o serie de teste în campusul Nanyang Technological University din statul asiatic.

Scania. Rămânem alături de producătorii suedezi de autobuze și ne mutăm în curtea celor de la Scania. Din 2020, suedezii au demarat o serie de teste împreună cu transportatorul Nobina în anumite zone din Stockholm cu autobuzul Citywide Electric, primul model electric de acest fel produs de Scania.

Siguranța a fost punctul principal al testelor, motiv pentru care, fiecare drum realizat de autobuzul autonom a fost însoție de un șofer care a monitorizat activitatea sistemului de conducere autonomă.

VEZI ȘI: Șoferii de camion nu sunt afectați de noile condiții de intrare în Austria

În proiectul pilot au fost incluse și două exemplare Citywide LF Electric care au deservit noua zonă rezidențială Barkarby din apropiere de Stockholm. Dezvoltarea sistemului autonom al Scania a fost realizat în parteneriat cu chinezii de la Haylion Technologies.

ADL și Stagecoach. Tot în 2020, Alexander Dennis și Stagecoach au demarat un proiect similar cu cel al Scania în Scoția. În acest caz, nu s-a folosit un autobuz electric, ci unul cu motor diesel. Proiectul a fost susținut și de guvernul Marii Britanii cu 4.35 de milioane de lire.

Concepte de autobuze autonome care vor revoluționa transportul public

Proiectul a inclus cinci autobuze Enviro200 pentru transportul pasagerilor pe ruta Fife – Edinburgh.

IVECO și EasyMile. Anul acesta, IVECO împreună cu EasyMile vor lansa un autobuz autonom. Acesta a fost anunțat încă din 2019, iar oficialii companiilor spun că vom vedea un autobuz electric complet autonom pe care îl vor lansa sub sigla proiectului STAR.

IVECO nu este la prima încercare de acest gen, compania lansând deja în 2018 un proiect pilot în Paris. La fel ca în cazul Volvo, Iveco a venit cu o soluție pentru utilizarea sistemelor autonome în depouri.

Din aceeași categorie...

Back to top button