ȘtiriTehnologie

Conceptul DAF FTCC, un camion al viitorului bazat pe DAF LF

Alături de mai mulți parteneri, DAF a dezvoltat conceptul DAF FTCC, un camion de distribuție al viitorului, bazat pe modelul DAF LF.

Avand ca viziune cresterea eficientei in transportul rutier de marfuri, olandezii de la DAF, impreuna cu alti parteneri, au dezvoltat un camion de distributie cu o greutate proprie semnificativ mai mica fata de modelul similar din gama.

Conceptul DAF FTCC, un camion al viitorului bazat pe DAF LF

Datorita inovatiilor tehnologice brevetate, a materialelor si a componentelor folosite la constructia sasiului, DAF Future Truck Chassis Concept (FTCC) cantareste cu 500 kg mai putin decat unui camion DAF LF de 12 tone.

Conceptul DAF FTCC este bazat pe platforma popularei serii LF, fiind construit de Leyland Trucks in stransa colaborare cu Sapa Profiles UK, care a lucrat intensiv cu DAF la proiectarea si dezvoltarea sasiului din aluminiu, verificat de CSA Group.

Proiectul a fost co-finantat de Guvernul Marii Britanii. Scopul proiectului a fost de a realiza un vehicul destinat distributiei cu o sarcina utila mai mare si un consum de carburant redus.

Concept de design nou
Proiectul de cercetare DAF FTCC dispune de un numar de concepte de design pentru a imbunatati si mai mult eficienta transportului.

Pentru a obtine un raport optim intre greutate si rigditate, inginerii au utilizat la scara larga ca material principal aluminiu, atat la partea de constructie a sasiului cat si la alte elemente de structura ale camionului, precum parti ale suspensiei, traverse, podea sau chiar bara fata anti-impanare.

Inovatii patentate
Bara fata anti-impanare este montata pe noul cadrul fata patentat, fiind inteligent atasat la elementele laterale.

O alta inovatie patentata este structura podelei integrata in sasiului, prin incorporarea sub-cadrului in elementele laterale ale sasiului.

In plus, pentru a salva si mai mult din greutate, camionul include un numar de alte caracteristici avansate cum ar fi suspensie pe aer independenta pe puntea fata, ce creste calitatea sofatului si precizia directiei.

Inovatii pentru viitor
Proiectul DAF FTCC demonstreaza potentialul tehnologiilor inovatoare de reducere a greutatii. Camionul va fi expus in cadrul mai multor evenimente si targuri internationale pentru a arata tehnologia avansata ce-o incorporeaza.

DAF FTCC este un model de studiu care nu va fi disponibil pe piata in viitorul apropiat. Cu toate acestea, acesta inglobeaza inovatii care ar putea fi luate in considerare pentru viitor, daca financiar se sustine.

Din aceeași categorie...

Back to top button