Condamnări în dosarul celor 39 de vietnamezi găsiți morți într-un camion frigorific în Essex

Condamnări în dosarul celor 39 de vietnamezi găsiți morți într-un camion frigorific în Essex
Condamnări totale de peste 92 de ani de închisoare în dosarul celor 39 de vietnamezi găsiți morți într-un camion frigorific în toamna lui 2019, lângă Londra.

Vineri, 22 ianuarie, șapte bărbați, din care trei de origine română, au fost condamnați de un tribunal din Marea Britanie pentru rolul lor în cazul celor 39 de vietnamezi găsiți morți într-un camion frigorific în Essex, în octombrie 2019.

Condamnări în dosarul celor 39 de vietnamezi găsiți morți într-un camion frigorific în Essex

Cei șapte au primit condamnări cuprinse între 13 și 27 de ani de închisoare, care însumate înseamnă peste 92 de ani de închisoare, pentru constituirea un grup infracțional organizat pentru a introduce persoane ilegal în Marea Britanie, în schimbul a importante sume de bani.

Doi dintre inculpațil Gheorghe Nica (43 de ani) și Ronan Hughes (41 de ani) au fost identificați ca fiind șefii grupului infracțional. Nica a fost condamnat la 27 de ani de închisoare, în timp ce Hughes a primit 20 de ani.

De asemenea, doi șoferi de camion au primit pedepse cu închisoarea. Un șofer de 23 de ani identificat ca Eamonn Harrison a primit o pedeapsă de 18 ani, în timp ce Maurice Robinson (Mo Robinson), în vârstă de 26 de ani,  a primit 13 ani și patru luni.

Judecătorul a mai ordonat ca bărbații să își ispășească două treimi din pedepsele în închisoare. Alți trei bărbați implicați în grup au primit, de asemenea, pedepse cu închisoarea de la trei la șapte ani, aceștia fiind găsiți vinovați de conspirație pentru a sprijini imigrația ilegală.

Condamnări în dosarul celor 39 de vietnamezi găsiți morți într-un camion frigorific în Essex

Șeful poliției din Essex, Ben-Julian Harrington, spune că sentințele din dosar susțin promisiunea pe care a făcut-o familiilor victimelor cu mai mult de un an în urmă. ”Fiecare victimă din camion a lăsat în urmă o familie.”

”Aceasta a fost cea mai mare anchetă din istoria poliției din Essex și nu ar fi fost posibilă fără ajutorul publicului, respectiv fără ajutorul partenerilor noștri, la nivel local, național și internațional”, a mai spus Ben-Julian Harrington.

VEZI ȘI: Amendă de peste 40.000 de euro pentru manipularea tahografului în Danemarca

Vă reamintim că, pe 23 octrombrie 2019, serviciul de ambulanță East of England, în urma unui apel de urgență a lui Maurice Robinson, a chemat poliția din Essex în zona industrială Purfleet, unde a descoperit 39 de persoane moarte într-un camion frigorific. Ulterior, s-a stabilit că victimele, cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani, erau de origine vietnameză și s-au sufocat încet din cauza lipsei de aer.

Acestea au fost ”încărcate” din mai multe puncte desemnate din Franța și Belgia cu destinația Marea Britanie via Zeebrugge (Belgia). În toată această perioadă, sistemul de răcire al semiremorcii a fost oprit, lăsându-i pe migranții să suporte temperaturi ridicate în duba închisă etanș. Astfel, migranții s-au sufocat încet și dureros în interior, înainte ca Robinson să oprească în Eastern Avenue pentru a „le da acestora niște aer”, așa cum i-a scris pe Snapchat șeful său, Ronan Hughes.

De altfel, în timpul procesului, poliția a spus că mesajele vocale și textele recuperate de pe telefoanele mobile ale victimelor au arătat că au încercat să declanșeze alarma, dar nu au putut primi un semnal în semiremorcă. Conform unui expert criminalist, a durat aproximativ nouă ore ca aerul din semiremorca frigorifică să devină toxic.

Fiecare victimă a plătit mai mult de 11.000 de euro pentru a fi introduse ilegal în Marea Britanie, în căutarea unei vieți mai bune în străinătate.

Follow #infotrucker