LegislatieȘtiri

Conducerea fără permis nu mai constituie infracțiune în Italia

Conform unei circulare emise de Ministerul de Interne din Italia, conducerea fără permis pe drumurile publice a unui vehicul nu mai este considerat infracțiune, în schimb amenda pentru această încălcare a legii a crecut considerabil.

Începând cu 6 februarie 2016, persoanele care sunt depistate conducând un vehicul pe drumurile publice fără permis, chiar și acele persoane cărora le-a fost ridicat permisul definitiv, nu mai răspund penal, ci li se aplică doar o contravenție administrativă cuprinsă între 5.000 – 15.000 euro și sechestrarea vehiculul pentru o perioadă de trei luni. Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul unui conducător auto posesor al unui permis categoria B ce este depistat la volanul unui vehicul cu masa totală de peste 3.5 tone sau în cazul în care acesta nu și-a reînnoit permisul, deoarece nu a trecut examenul medical.

Oficialii Ministerului de Interne din Italia afirmă că aceste sancțiuni se aplică, și în cazul titularilor unui permis de conducere expirat, din afara Uniunii Europene, care continuă să conducă pe teritoriul Italiei mai mult de un an de la momentul în care a dobândit locuința sau dreptul de ședere.

Conducerea fără permis nu mai constituie infracțiune în Italia

O măsură importantă care privește șoferii, dar mai ales proprietarii de vehicule, o reprezintă sancțiunea administrativă primită în cazul în care aceștia permit unei persoane fără permis sau cu o altă categorie să le conducă vehiculul. Singurul mod prin care aceștia pot scăpa de pedeapsă este să demonstreze că mașina a fost vândută sau înstrăinată împotriva voinței lor. Cu alte cuvinte, dacă o declară furată.

VEZI ȘI: Criza acută de șoferi profesioniști afectează competitivitatea transportatorilor români

Regula penalizării cu amendă este pentru prima abatere. În cazul în care în termen de 2 ani de la, o persoană repetă această încălcare a legii, aceasta este considerată infracțiune și se pedepsește conform Codului Penal, adică închisoare de până la un an și confiscarea vehiculului.

Rămâne infracțiune de la prima încălcare, conducere fără permis din partea celor care sunt supuși unor măsuri preventive.

Descarcă revista online infoTrucker – https://www.infotrucker.ro/wp-content/uploads/2015/10/infotrucker_octombrie2015.pdf sau intră pe ISSUU

Urmărește #infotrucker pe Facebook, Instagram, Twitter, YouTube

 

Din aceeași categorie...

Back to top button