ȘtiriTehnologie

Conectarea în pluton a camioanelor de mărci diferite devine realitate în Europa

Grație proiectului Ensemble condus de TNO, la care participă producătorii europeni de vehicule comerciale grele, conectarea în pluton a camioanelor de mărci diferite devine realitate.

Consorțiul proiectului Ensemble va implementa și demonstra conectarea camioanelor multimarcă în pluton pe drumuri europene în următorii trei ani.

Conectarea în pluton a camioanelor de mărci diferite devine realitate în Europa

Aceasta deschide calea conectării în pluton a camioanelor de mărci diferite în Europa, care va îmbunătăți economia de combustibil, capacitatea de trafic și producție pentru sectorul de transport rutier, respectiv va reduce emisiile de CO2.

Scopul principal al proiectului este de a asigura conectarea sigură în pluton a camioanelor de mărci diferite și de a efectua evaluarea impactului pentru infrastructură, siguranța rutieră și fluxul de trafic.

Pentru definirea cerințelor privind omologarea rutieră, consorțiul va cere sprijinul autoritățile europene rutiere și de trafic.

Nivelul de funcționare al plutonului de camioane multimarcă vor fi definite pentru a trasa liniile de proiectare a diferitelor funcționalități și strategii ale convoiului, reflectând întreaga diversitate a camioanelor cu funcționalitatea convoiului.

Testarea transfrontalieră pe drumuri publice va evalua impactul asupra traficului, infrastructurii și logisticii, respectiv va colecta date relevante privind diferite scenariile de siguranță care necesită armonizarea cerințelor de omologare.

VEZI ȘI: Peste 570 șoferi profesioniști instruiți de Scania România în 2017

Comunicarea între camioane de mărci diferite permite formarea unui pluton cu orice alt camion, fapt ce ar aduce astăzi economii de combustibil importante pentru un grup mare de vehicule.

De asemenea, acesta va influența fluxul de trafic, în special pe coridoarele puternic aglomerate.

Atunci când va fi implementat în traficul normal, plutonul de camioane multimarcă va fluidiza circulația și va diminua distanța între vehicule, îmbunătățind astfel traficul rutier.

Conectarea în pluton a camioanelor de mărci diferite devine realitate în Europa

Grație controlului dinamic automatizat dintre camioane, conducerea camioanelor devine mai sigură și mai puțin stresantă.

În dreptul joncțiunilor de pe autostrăzi, camioanele din pluton vor crește automat distanța dintre ele pentru a le permite celorlalți participanți la trafic să poată trece, intra sau ieși de pe autostradă.

Proiectul va începe până la finalul lui 2018 și va dura trei ani.

Primul an se va concentra pe gruparea cerințelor și dezvoltarea unui proiect de referință cu criterii de acceptare.

Acest proiect de referință va fi preluat de către producători și furnizori pentru a fi implementat pe propriile camioane în al doilea an, în timp ce partenerii vor efectua evaluări de impact cu mai multe criterii.

Anul trei al proiectului se va concentra pe testarea efectivă a plutonului pe piste de încercare și pe drumurile publice europene. Rezultatele tehnice vor fi evaluate în funcție de cerințele inițiale.

De asemenea, va fi stabilit impactul asupra consumului de combustibil, șoferilor de camion și celorlalți utilizatori ai drumurilor.

Demonstrația finală a priectului este planificată pe drumurile publice în 2021.

În proiectul condus de TNO și finanțat de Uniunea Europeană participă șase producători europeni de camioane (Mercedes-Benz, IVECO, MAN, Scania, Volvo Group și DAF), respectiv Clepa, NXP, ZF, Wabco și alți parteneri.

Din aceeași categorie...

Back to top button