Conectarea vehiculelor condiționată de actualele reguli de protecție a datelor (GDPR)

Conectarea vehiculelor între ele, cu infrastructura sau sisteme de transport reprezintă unul dintre domeniile de utilizare ale Internet of Things (IoT) cu cea mai rapidă creștere.
În prezent, vehiculele, indiferent că vorbim de cele personale sau comerciale, autonome sau nu, au devenit niște supercomputere pe roți cu posibilități nesfârșite de colectare a datelor, încă de la plecarea din showroom.
Actuala rețea rutieră va deveni în viitor, cel mai probabil, o rețea de vehicule conectate ce vor colecta cantități uriașe de date despre orice, de la locație, performanță, mediu și, nu în ultimul rând, șoferi sau – în cazul vehiculelor autonome – utilizatori.
Constructorii auto spun că aceste date duc către o utilizare mai sigură, la o reducere a congestiilor din trafic și la o mobilitate mai ieftină. Evident că, nu vor fi neglijate oportunitățile enorme de monetizare.
Iar, pentru asta, datele personale sunt mină de aur.
În contextul intrării în vigoare a noului Regulament general privind protecția datelor (GDPR), precum și a recentul scandal Facebook – Cambridge Analytica, protecția datelor personale și confidențialitatea acestora este pe buzele tuturor.
Însă, dacă pe Internet lucrurile sunt oarecum simple în ceea ce privește accesul și controlul datelor personale de către utilizatori, în privința vehiculelor lucrurile sunt mult mai complicate.
Așadar, cum ar putea controla și accesa șoferii și utilizatorii datele lor personale înregistrate de vehicule? Și, care sunt beneficiile și riscurile potențiale?
VEZI ȘI: Modelele IVECO eligibile în programul de finanțare al camioanelor alimentate cu gaz din Germania
Platforma 2025AD.com susținută de Continental, a căutat informații la experți din industrie pentru a oferi o bază solidă de discuți publice, respectiv și în luare de decizii.
Datele personale devin monedă de schimb
De mai mult timp, vehiculele generează date prin intermediul computerelelor de bord ale acestora.
Acest lucru nu ne-a derajat, deoarece acestea generează în proporție foarte mare date de natură tehnică (starea motorului, presiunea în anvelope, nivelul lichidelor, kilometraj) fiind stocate temporar și local.
Însă, odată cu avansul tehnologic, cantitatea și tipul de date crește exponențial, deoarece acestea nu numai că devin conectate (vezi cazul camioanelor conectate în pluton), ci și autonome.
Așadar, vorbim de date mult mai complexe, care nu mai sunt doar de natură tehnică (geopoziția, numărul de indentificare al vehiculului, parametrii de deplasare, informații șofer etc.).
Anumite entități, (spre exemplu, companiile de asigurări) vor dori să pună mâna pe aceste informații pentru a-și optimiza produsele și serviciile sau pentru a dezvolta noi produse personalizate în vehicule sau pentru șoferii și utilizatorii acestora.
Astfel, datele personale vor fi moneda de schimb a consumatorii pentru a obține unele benificii, cum ar fi o utilizare mai sigură, mai convenabilă sau servicii personalizate, accesibile în timpul mersului, care poate duce către un cost mai scăzut de proprietate.
Încrederea și transparența sunt ingredientele cheie pentru acceptarea de către consumatori atunci când vine vorba de confidențialitatea datelor, dar nu numai.
Dacă utilizatorul va adopta pe viitor vehiculele autonome, trebuie să aibă încredere că acestea pot lua decizii acceptabile din punct de vedere etic în toate scenariile posibile.
De exemplu, dacă o coliziune este inevitabilă, vehiculul ar trebui să “aleagă” să se ciocnească cu un vehicul cu un singur ocupant pentru a evita un autocar cu mai mulți pasageri?