In Focus

Conform CJUE, Germania a calculat incorect taxa de drum pentru camioane

O decizie a Curții Europene de Justiție (CJUE) arată că, ani de zile, Germania a calculat în mod incorect taxa de drum pentru camioane.

Potrivit unei hotărâri CJUE, costurile pentru poliția de autostradă nu ar fi trebuit să fie cuprinse proporțional în taxa de drum pentru camioane plătită de transportatori în Germania. În acest caz este vorba de aproximativ 200 până la 300 de milioane de euro anual, pe care guvernul federal i-ar fi încasat ilegal.

Conform CJUE, Germania a calculat incorect taxa de drum pentru camioane

Decizia Curții Europene de Justiție vine după ce o companie poloneză s-a plâns că a plătit taxe prea mari, iar tribunalul din Münster a cerut o clarificare la Curtea Europeană de Justiție.

Conform hotărârii C-321/19, statele membre UE care pun taxe pe autostrăzi trebuie să ia în calcul că acestea includ doar costuri de infrastructură și că nu pot redirecționa acești bani spre alte cheltuieli.

Judecătorii au specificat clar și că activitățile poliției nu pot fi finanțate din aceste fonduri și că acestea nu pot fi considerate costuri de infrastructură. Decizia CJUE a fost comunicată miercuri, 28 October 2020, dar încă nu s-a stabilit și ce va urma de acum încolo.

VEZI ȘI: Șoferul unui camion din Slovenia amendat în Germania cu 30.000 de euro

Experții spun că, cel mai probabil, compania poloneză va primi înapoi cei 12.420,53 de euro, pentru perioada cuprinsă între 1 ianuarie 2010 și 18 iulie 2011. La fel de probabil este și faptul că vor fi și alte companii care vor solicita acest lucru. Conform surselor guvernamentale, suma alocată poliției de autostradă este de aproximativ 200 de milioane de euro pe an.

Cu siguranță Ministerul Transporturilor va trebui să recalucleze taxa de drum pentru camioane, o taxă care se plătește pentru fiecare vehicul de peste 7.5 tone atât pe autostrăzi, cât și pe drumurile naționale.

Din aceeași categorie...

Back to top button